Світовий банк підтримує ревальвацію гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк підтримує ревальвацію гривні

788
Світовий банк підтримує рішення Національного банку України про ревальвацію гривні. Про це в інтерв'ю Дзеркалу тижня заявив старший економічний радник Світового банку Мартін Райзер.
"Якщо розглядати останнє рішення про ревальвацію гривні як початок руху в напрямку більшої гнучкості її обмінного курсу до долара, то ми, поза всякими сумнівами, вважаємо це рішення правильним і підтримуємо його", - відзначив експерт.
Він також заявив, що останні заяви НБУ дають всі підстави припускати саме такий варіант розвитку подій.
"Декілька зроблених недавно публічних заяв з боку представників Національного банку дають нам підстави вважати, що зміна офіційного курсу з 5,05 до 4,85 грн/дол. - це перший крок на шляху лібералізації процесу курсоутворення і переходу до режиму інфляційного таргетування, а не однократна зміна курсу з його подальшою фіксацією", -відзначив представник Світового банку.
Крім того Райзер вважає, що головною проблемою України на сьогоднішній день є інфляція. Крім того, експерт відзначив, при перегляді параметрів бюджету України на 2008 р у жодному разі не можна допустити підвищення загального рівня бюджетних витрат.
"У результаті більш високої інфляції зараз спостерігаються більш високі надходження доходів у бюджет, що поки виконується з істотним профіцитом 0,5% ВВП. Це добре, оскільки профіцит допомагає стримувати інфляцію. Але саме його існування провокує політиків - вони прагнуть витратити ці гроші, щоб сподобатися потенційним виборцям", - відзначив експерт.
"У нинішній ситуації це категорично неприйнятно, оскільки номінальні підвищення соціальних стандартів будуть перекриватися їхнім знецінюванням через зростання цін, і реальна купівельна спроможність, особливо незахищених верств населення, буде не підвищуватися, а падати"- заявив представник Світового банку.
Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив основні макроекономічні показники розвитку України на 2008 рік, у тому числі зростання ВВП 6,8%, інфляція 9,6% і збільшення промвиробництва - 7,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас