Найбільші країни-експортери нафти не здатні задовольнити попит, що росте — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші країни-експортери нафти не здатні задовольнити попит, що росте

Енергетика
4016
Провідні добувачі нафти у світі підтверджує свою нездатність запропонувати більше нафти на ринок, незважаючи на гранично високі ціни, змінюючи традиційну логіку ринку, пише The Wall Street Journal.
Міністерство енергетики США повідомило, що обсяги нафти, що поставляються країнами - світовими лідерами, скоротилися торік на 2,5%, незважаючи на 57%-ве зростання цін, що підтримується макроекономічними тенденціями цього року.
Серед причин для скорочення експортних поставок слід зазначити збільшення споживання нафти усередині близькосхідного регіону. Виснаження запасів і мляве інвестування стало причиною падіння експортних поставок з Мексики, Норвегії та останнім часом з Росії. ОПЕК також скоротила видобуток на початку минулого року і не вживала кроків для його збільшення до минулої осені.
За даними міністерства енергетики США, чистий експорт нафти 15 найбільших світових постачальників, на частку яких припадає 45% всіх поставок, скоротився приблизно на мільйон барелів на добу - до 38,7 млн. Падіння могло б бути і більшим, якби не збільшення постачання із країн, що розвиваються, таких як Лівія та Ангола.
Торік шість найбільших постачальників нафти близькосхідного регіону Саудівська Аравія, ОАЕ, Іран, Кувейт Ірак і Катар скоротили експорт на 544 тис. барелів на добу. При цьому споживання усередині цих країн виросло на 318 тис. барелів на добу, внаслідок чого чистий експорт скоротився на 862 тис. барелів/доба.
На думку аналітика з нафти Lehman Brothers Адама Робінсона попит, що росте, на Близькому Сході в цей час може стати основним фактором. Він прогнозує, що споживання усередині регіону може зрости на 40% у наступному році.
"Однією із причин, чому на Близькому Сході використовують більше нафти, є нестача природного газу", - говорить директор з енергетики з Medley Global Arabia Білл Фаррен-Прайс.
У той час як лідируючі експортери зазнають проблеми, Бразилія і Казахстан, що раніше вважалися одіозними учасниками ринку нафти, можливо, стануть відігравати більш важливу роль. Три із чотирьох постачальників, що входять у список 15 найбільших експортерів і не є членами ОПЕК, а саме Росія, Норвегія і Мексика демонструють зниження видобутку цього року. Казахстан показує збільшення експорту нафти.
Одним із приводів для оптимізму аналітики вважають рішення російського уряду скоротити ПДПІ, сприяючи тим самим розвитку нафтової галузі в Росії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас