Росія оголосила питання про "битву за Арктику" закритим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія оголосила питання про "битву за Арктику" закритим

425
П'ять держав, що мають вихід до Північного Льодовитого океану, пообіцяли дотримуватися міжнародного права при вирішенні територіальних суперечок навколо арктичного шельфу.
Про це стало відомо на конференції арктичних держав, що тривала два дні, у якій брали участь голови МЗС Канади, Данії, Норвегії і Росії, заступник держсекретаря США, кілька інших урядових осіб.
Як заявив заступник держсекретаря США Джон Негропонте, "ми підтвердили свої зобов'язання дотримуватися правових методів вирішення можливих конфліктуючих домагань на Арктику". Йому вторить міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. За його словами, установка російського прапора на дні Льодовитого океану не означає, що Росія претендує на цю територію. "У нас немає домагань на цю територію, і не може бути. Є конвенція ООН з морського права, механізм виконання цього документа. Цей механізм чесно і з повагою виконується як Росією, так й іншими країнами... Прийнята спільна декларація відображає волю учасників конференції, відповідно до якої всі можливі територіальні суперечки повинні вирішуватися в дусі співробітництва та у рамках міжнародного права", - підкреслив російський міністр.
Нагадаємо, що, відповідно до Конвенції ООН з морського права, країни арктичного регіону можуть претендувати на ділянки континентального шельфу, які перебувають за межами ексклюзивної економічної зони країни (200 морських миль від берегової лінії), якщо зуміють довести, що цей шельф є продовженням їхньої території.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас