Стельмах: НБУ продовжить політику зміцнення гривни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: НБУ продовжить політику зміцнення гривни

Валюта
2876
В майбутньому Нацбанк продовжить політику зміцнення гривни. Про це повідомив журналістам сьогодні голова правління НБУ Володимир Стельмах.
Разом з тим глава НБУ відзначив, що для зміцнення курсу гривни сьогодні є всі ринкові умови. Він підкреслив, що надалі офіційний курс гривни повинен максимально відповідати ринковому і відповідати стану розвитку економіки та її фінансовим можливостям. "Оскільки офіційний курс є одним з індикаторів податкового навантаження для бізнесу та фізосіб", - підкреслив голова правління.
Глава НБУ також додав, що зміцнення курсу є стратегічним завданням будь-якої національної економіки. "Якщо ми подивимось динаміку національної валюти по відношенню до долара в інших країнах, то ми побачимо, що практично скрізь йде її зміцнення. Наприклад, у Вірменії з 5,5 до 3,42, в Албанії з 143 до 98, в Болгарії з 2,184 до 1, 423. Це голуба мрія будь-якого Центробанку. Національна економіка від цього тільки виграє", - заявив Стельмах.
На підтвердження своїх слів глава НБУ заявив, що від зміцнення курсу гривни бізнес заощадить 9 млрд грн., а населення - 4-5,5 млрд грн. При цьому, втрати населення на доларових депозитах НБУ оцінює в 2,82 млрд грн, юросіб - 1,26 млрд грн. "Таким чином, виграємо ми більше, ніж втрачаємо", - підкреслив В.Стельмах. Він також відзначив, що на виплатах зовнішнього боргу в 2008 р. за рахунок зміцнення національної валюти уряд заощадить 3,6 млрд грн. Крім того зміцнення курсу національної валюти дозволить понизити рівень інфляції в річному численні на 3%.
Разом з тим Стельмах відзначив, що таргетування інфляції, яке пропонують сьогодні ввести ряд міжнародних фінансових організацій, а також вітчизняних експертів, не сумісно з низкою принципових позицій НБУ. Зокрема, таргетування інфляції припускає відмову від виходу Центробанку на міжбанківський валютний ринок. "Так, наприклад, робиться в Польщі, де Нацбанк виконує пасивну роль, і курс встановлюється залежно від того, скільки куплять валюти. Це не сумісно з активною політикою Нацбанку України в цьому питанні", - пояснив Стельмах.
Стельмах також відзначив, що курс 4,852 грн/дол. є оптимальним, але не остаточним. "Умови міняються і тому мінятиметься курс, ну а наскільки великою буде ця зміна, - це питання. Ми зробили низку інтервенцій на валютному ринку, і зараз курс є оптимальним", - сказав Стельмах.
Глава НБУ також підкреслив, що зміцнення курсу гривни не є ревальвацією. "Це коректування курсу, його кореляція. На відміну від 2005 р., коли дійсно була ревальвація гривни, зараз у нас абсолютно інша ситуація", - відзначив він.
Він також повідомив, що НБУ передав на розгляд в Мінфін проект документу, що передбачає лібералізацію правил роботи на валютному ринку. Зокрема, НБУ пропонує відмовитися від нинішній практики, згідно з якою кожен з 177 комерційних банків виходить на міжбанківський ринок з інтегральним показником, сформованим балансом попиту та пропозиції на валюту всередині банку. Замість цього пропонується перейти на прямі міжбанківські розрахунки, згідно яким заявка клієнта на певну суму валюти по встановленому курсу виходить відразу на міжбанківський ринок.
Крім того, НБУ пропонує перейти на онлайновий (цілодобовий) режим купівлі-продажу валюти на міжбанківському ринку, при цьому операції, укладені, після 17:00 повинні бути закриті вранці наступного дня. В даний час торги на міжбанківському валютному ринку закриваються в 16:00.
Нагадаємо, сьогодні НБУ знизив курс національної валюти на 0,2 коп. до рівня 4,852 грн/дол. Раніше, 21 травня, НБУ укріпив гривну, змінивши офіційний курс гривни до долара США з 5,05 до 4,85 грн за 1 дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас