Офіційний курс поплив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіційний курс поплив

Валюта
2860
Учора Національний банк вкотре змінив офіційний курс гривні до долара. На сьогодні, 30 травня, замість 4,85 грн. установлено значення 4,8520 грн. Попередня зміна відбулася 22 травня, коли після трьох років стабільності НБУ змінив офіційний курс із 5,05 грн. до 4,85 грн. за долар
Режим плаваючого валютного курсу в Україні, нарешті, почав працювати. "Ми вже заявляли, що переходимо до плаваючого курсу. Інше питання, що, можливо, це буде не щодня", - пояснив ситуацію перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов.
За його словами, при розрахунку офіційного курсу будуть ураховуватися багато факторів. Серед них - стан міжбанківського ринку, товарообіг з основними країнами-партнерами, а також котирування EUR/USD на міжнародних майданчиках. "Сьогодні долар зміцнився відносно євро. Ми це теж урахували", - відзначив пан Шаповалов.
За його словами, введення плаваючого офіційного курсу не означає скасування інтервенцій. На підтвердження, учора НБУ вийшов на міжбанківський ринок з покупкою доларів за новою ціною 4,84 грн. Останній раз інтервенція проводилася в минулу п'ятницю по 4,8 грн.
Після цього протягом трьох днів НБУ не з'являвся на ринку. В умовах нестачі гривні безготівковий долар знову почав просідати з нового рівня, що позначив регулятор,- 4,8 грн. Зокрема, торги в середу закрилися на рівні 4,7/4,74 грн., а вчора зранку деякі банки почали продавлювати котирування нижче 4,7 грн.
"Після обіду з'явилося оголошення Нацбанку про те, що він готовий викуповувати валюту навіть вище, ніж минулого разу, - по 4,84 грн. Усі, хто відреагував швидко, змогли подати заявки. Правда, НБУ викуповував лише частину обсягу. Але на ринку долари можна було вже продати не по 4,7 грн., а по 4,8 грн.", - описав ситуацію один зі скарбників.
За словами пана Шаповалова, обсяг інтервенції склав $156 млн. Скарбник відзначив, що в дні, коли НБУ викуповує все, звичайний обсяг досягає $300 млн. "Ми визначили офіційний курс, що хотіли б бачити. І сьогодні вийшли з інтервенціями за курсом, близьким до офіційного. Ринок відреагував, і, я думаю, середній курс буде більше, ніж 4,8 грн.", - відзначив перший заступник голови НБУ.
За його словами, регулятор хотів би підтримати котирування на безготівковому ринку. "Ми своїми діями показуємо, що Національний банк зацікавлений, як і раніше, щоб розрив між офіційним курсом і ціною на міжбанку був у межах 1-2%", - сказав пан Шаповалов.
Скарбник охарактеризував ідею введення в Україні змінного курсу як неоднозначну. "Добре, що населення перестане вважати долар стабільною валютою і переключиться на гривню. Проте плаваючий офіційний курс мало що дасть безготівковому ринку. Заважають пенсійний збір на покупку валюти ф режим, коли Нацбанку потрібно подавати заявки перед проведенням операцій на валютному ринку", - підкреслив він.
Екс-заступник голови Нацбанку, радник міністра економіки Сергій Яременко вважає, що в Україні поки не може бути змінного курсу. Робити різкий перехід від фіксованого курсу до плаваючого, на його думку, також не варто. Пояснюється це трьома причинами.
По-перше, механізм роботи валютного ринку побудований таким чином, що на ньому не може бути вільної торгівлі. По-друге, валютне законодавство переслідує більш глобальні цілі, ніж утримання курсу. Воно обмежує покупку валюти резидентами і нерезидентами, охороняючи країну від валютного ризику і спекулятивних атак зовнішніх гравців, які в десятки разів могутніші навіть від Національного банку. Третій нюанс - на ринку не існує жодного гравця, рівного за можливостями НБУ.
"Ринку немає законодавчо, і немає великих гравців. Навіть якщо зняти обмеження, умови для вільної торгівлі ще не дозріли. У таких умовах підтримку курсу бере на себе НБУ. Його відхід тільки дезорганізує і завдасть шкоди. Те, що вони будуть називати ринком, не буде ринком. Це буде свідоме доведення ринку до того чи іншого стану", - вважає пан Яременко.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас