Банкам доводиться вручну стримувати споживчий бум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам доводиться вручну стримувати споживчий бум

Кредит&Депозит
1633
Банкам доводиться вручну стримувати споживчий бум, що охопив українців. Ні зростання кредитних ставок, ні обвал долара, ні інфляція не можуть утримати їх від бажання скупити все.
На іномарки кредити в гривні виросли з 17% до 19,5%. На вітчизняні авто - аж до 20%.
НБУ в боротьбі з інфляцією закрутив банкірам гайки, значно скоротивши термін, на який може бути виданий кредит. Крім того, затіявши складну гру зі зміцненням гривні, головний банк держави створив її штучний дефіцит. Долар упав. А в Україні ця валюта має більш ніж стратегічне значення. До неї прив'язана вся вітчизняна іпотека та авторинок.
Чекати перших результатів довго не довелося. Дрібні забудовники, чий бізнес прямо залежить від кредитоспроможності населення, опинилися на грані банкрутства. Найбільші банки країни, такі як Укрсоцбанк та Укрсиббанк призупинили іпотечне кредитування в гривні, а Правекс-Банк і банк Хрещатик - у доларах. Інші банки просто ускладнили доступ до кредитних ресурсів.
Високі процентні ставки не злякали українців. Вони як і раніше вишиковуються в довгу чергу за кредитами. За перші чотири місяці 2008 року українські банки видали фізособам кредитів на загальну суму, що перевищує 30,5 млрд грн. кредиту. Рік тому за такий же часовий відрізок позика ледь дотягла до 16,8 млрд грн.
Ясно одне, чим менший строк позики, тим вона дорожча. У відповідь на закручування гайок з боку НБУ банкіри узялися за чищення клієнтської бази.
Про те, чого ще чекати українцям від головного банку країни, і чому процентні ставки в Україні вп'ятеро перевищують європейські норми, читайте в новому номері українського журналу Кореспондент від 31 травня 2008 року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас