Будівельники заморозили курс долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельники заморозили курс долара

Валюта
2334
Більшість будівельних компаній та автодилерів, які виставляють ціни на свій товар в умовних одиницях, дотепер укладають угоди по-старому: вимагаючи від клієнтів 5,05 гривні за долар. Новий курс, знижений Національним банком минулого тижня на 20 копійок, не влаштовує операторів ринку.
У той же час покупцям така політика вкрай невигідна. Їм доводиться або переплачувати 4% за нове житло і машини, або відмовлятися від угод.
Тому низка будівельних фірм та автоцентрів, щоб уникнути невдоволення клієнтів, уже перейшли на ціни в євро або гривні.
Представившись покупцем, кореспондент "Дела" поцікавився про вартість житлоплощі в компанії "Екобуд". Для прикладу обрав 2-кімнатну квартиру на вулиці Ірпінській у Києві. Дівчина з відділу продажів приємним голосом відповіла, що один квадратний метр коштує 2450 доларів. "Розрахунки проводяться за курсом 5,05 гривні за долар", - додала вона.
Кореспондент "Дела" заперечив: мовляв, чому покупець повинен платити більше, якщо офіційний курс Нацбанку 4,85? Співбесідниця безапеляційно парирувала: "А ми рахуємо за таким курсом, така в нас прив'язка!" При цьому представниця фірми заявила, що доларами розплатитися не вийде. Всі розрахунки "Екобуд" проводить тільки в українській валюті.
Долари не беруть
За старим курсом рахують і в інженерно-будівельній компанії "Максимус Констракшн". Вона будує під замовлення котеджі. Як розповіли в телефонній бесіді, їхня вартість становить 1200 доларів за квадратний метр. "Ми рахуємо курс долара поки по 5,05 гривні, але зараз будемо переглядати його", - сказав співробітник компанії, що представився Олександром. При цьому, за його словами, ціни на котеджі в доларах підвищаться. Причина - фірма закуповує будівельні матеріали за гривні.
Курс 5,05 зберігся й у регіонах. Так, ялтинська компанія ТОВ "Вершина успіху" продає квартири в елітному житловому комплексі. Мінімальна ціна за квадратний метр біля Чорного моря, як розповіла представниця фірми, становить 1800 доларів. При цьому дівчина не забула відзначити, що розрахунки проводяться "по старинці".
"Ми не прив'язані до курсу НБУ", - сказала вона. На пропозицію заплатити доларами за апартаменти біля моря співробітниця "Вершини успіху" відмовила: "Ми беремо тільки в гривнях".
Бонуси в жертву
Однак деякі будівельні компанії таки переорієнтувалися на новий курс долара. Вони компенсували зниження курсу тим, що відмовилися від систем знижок, що діяли раніше. Таким чином, наприклад, вийшли зі становища в інвестиційно-будівельній компанії "Столиця". А столична фірма "ТММ" вирішила і зовсім не зв'язуватися з доларом. Вона виставляє ціну на своє житло в євро, дотримуючись офіційного курсу цієї валюти.
У компанії "Київжитлоінвест", що у районі вулиці Березняківської у столиці побудувала елітний житловий комплекс "Сальвадор", поки не визначилися з валютою. "Ми почнемо реалізацію квартир у цьому будинку через кілька тижнів, - сказали "Делу" у відділі продажів. - Орієнтовно ціна квадратного метра буде становити близько 3200 доларів. Але, найімовірніше, ми прив'яжемо ціни до гривні". За автомобілі потрібно переплачувати
За старим курсом проводять угоди і багато продавців імпортних автомобілів. Скажімо, відповідно до рекламних повідомлень, офіційний дилер продає Renault Megane за 17,9 тисячі доларів. Однак при перерахунку на українську валюту ціна виявляється зовсім іншою.
"Ця машина в гривні коштує 90,5 тисячі гривень (тобто вартість вираховується за курсом 5,05. - ред.)", - сказали у відділі продажів. Таким чином, через різницю в курсі покупець Renault Megane втрачає більше 700 доларів.
Аналогічна ситуація й у багатьох інших автомобільних салонах. На сайтах деяких дилерів ціни наводяться в доларах і гривні. При перерахунку курс, якого дотримуються компанії, також становить 5,05 гривні за долар.
На думку експертів, продавці квартир та автомобілів розуміють курс по-своєму через нестабільність долара. "Оскільки курс "стрибає", продавець перекладає всі свої ризики на споживача, - сказав директор консалтингової компанії "Дочірнє підприємство "Ред-консалтинг" Ілля Радіонов. - Це звична практика, коли покупець платить за все". За його словами, тільки після стабілізації долара будівельні та автомобільні компанії відкоригують "свій" курс відповідно до курсу НБУ.
Андрій Киреєв
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас