ПІФ-ом по інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПІФ-ом по інфляції

Валюта
1602
Грошова маса в руках населення росте. Інфляція - теж. Зберігати гроші в шкарпетці невигідно. Потрібно шукати нові види заощадження і примноження своїх капіталів. Якщо немає бажання зв'язуватися з готівкою, готовою в будь-який момент "втратити у вазі", можна довіритися пайовим інвестиційним фондам
Одним ПІФ-ом - зграя зайців
Пайові інвестиційні фонди (ПІФ-и) є так званими майновими комплексами. Принцип їхньої роботи заснований на довірчому управлінні майном ПІФ спеціалізованою компанією, що управляє активами (КУА). Метою існування ПІФ-а є збільшення вартості майна фонду - акцій, облігацій, депозитів, нерухомості і так далі. Простіше кажучи, старт подібному до фонду дають інвестиції пайовиків, складені докупи.
При цьому пайовик одержує на руки так званий інвестиційний пай - іменний цінний папір. Він засвідчує, що інвестор ПІФ-а володіє частиною майна фонду. Він має право на викуп (погашення) своєї частки відповідно до правил КУА, а також на прибуток від неї. Облік прав пайовиків, що мають рівні права, веде незалежна організація, що веде реєстр власників цих цінних паперів.
Фахівці ділять ПІФ-и за двоми критеріями. Перший - це напрямок інвестування. Це й акції (найбільш ризикований, але найприбутковіший), і нерухомість, і облігації (найменш ризикований), і депозити.
Другим критерієм є поділ ПІФ-ів на відкриті, закриті та інтервальні. Пайовик перших може забрати відтіля свої гроші із прибутком (продати пай) у будь-який момент. Інтервальні ПІФ-и відкриваються в певні відрізки часу (зазвичай не рідше, ніж раз на рік). А закриті ПІФ-и, яких в Україні переважна більшість, не дозволяють пайовикам продавати свої сертифікати до свого закриття (3-15 років). Це зробити можна лише, якщо знайти покупця на свій пай, що не так просто. Прибутковість ПІФ-а обернено пропорційна "відкритості" і "безпеці". І тут для себе потрібно вирішити, що краще - менший заробіток, але більша безпека для Ваших грошей, чи навпаки? Приміром, українське законодавство зобов'язує відкриті ПІФ-и диверсифікувати свої активи, тобто розподіляти ризики, щоб не прогадати.
Цікаво, що в нинішній економічній ситуації ПІФ-и вигідніші простому українцеві, ніж банківські внески. У чому ж різниця між депозитами і паями? Як відзначає Дмитро Безуський, інвестиційний аналітик BUIC capital management, це абсолютно різні інструменти вкладення коштів. У депозитів - мінімальний ризик, фіксований прибуток, фіксований термін вкладення коштів, і немає розмаїття. У той же час ПІФ-и - це великий вибір галузей інвестування, різний рівень ризику, нефіксований прибуток і різні строки інвестування. Ті ж ПІФ-и можуть використовувати депозити для формування портфеля
Експерти відзначають, що при нинішній інфляції ПІФ-и однаково вигідні. Адже після падіння на фондовому ринку прибутковість по багатьох з них до кінця року може скласти понад 50%, у той час як прогнози інфляції в Україні в 2008-му - 20-22%.
До того ж, відзначає Безуський, ПІФ-и з інфляцією мало корелюють. Вони, на відміну від депозитів, дозволяють покрити зростання цін за умови, якщо воно, як зараз в Україні, за 4 місяці становить 13%. А якщо дійде до 19%, то всі депозити спрацюють у мінус, і в будь-якому разі не покриють інфляцію, і ПІФ-и залишаться єдиним інструментом для населення, що має можливість її покрити.
Вибухова популярність
Україна багато в чому повторює Росію. Тому якщо спостерігати ситуацію на російських ринках, то можна робити навіть ті чи інші прогнози. Перший закритий ПІФ у РФ був утворений у березні 2003 року, а через рік їх уже нараховувалося близько 10-ти. Звичайно ЗПІФ-и створюються на максимально дозволений законом термін - 15 років. Спочатку там фактично всі закриті ПІФ-и створювалися для заздалегідь установленого вузького кола клієнтів, а там, де все-таки приймали сторонніх інвесторів, мінімальний внесок становив 40 тисяч доларів.
Зараз в Україні, якщо вірити статистиці investfunds.com.ua, 26 відкритих, 37 інтервальних і 583 закриті ПІФ-и. На початку 2007 року в Україні працювали 10 відкритих фондів, наприкінці 2007-го - 26. Активи відкритих фондів виросли на 650% і досягли 500 мільйонів гривень. Нині в РФ інтерес до ПІФ-ів трохи знизився через те, що вони, за словами Безуського, можуть показувати високу прибутковість за умови позитивного ринку. А в Росії він уже роки півтора росте не дуже динамічно. До того ж там з'явилися нові інвестиційні інструменти, які ПІФ-и не можуть використовувати, тому вони й втрачають якусь частку ринку.
Мова, насамперед, іде про спільні фонди банківського управління (СФБУ). Вони дозволяють використовувати ті фінінструменти, які не доступні ПІФ-ам: дорогоцінні метали, ф'ючерси, опціони. Але Україні, на жаль, поява таких фондів найближчі 5 років не світить. А причина проста: у нас розвиток фондового ринку відбувається дуже повільно, важко дається прийняття тих чи інших законів. Потрібне реформування, а його поки нема, воно гальмується через відсутність інтересу в тих, кому доручено це робити. І хоча рано чи пізно все це буде працювати і в Україні, але, швидше за все, пізно.
Що стосується українських ПІФ-ів, то їхня прибутковість із початку року впала. Але, за словами Дмитра Безуського, це логічно через динаміку ринку. Відповідно трохи скоротилися й обсяги активів, які перебували в управлінні компаній. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, з початку року (по 26 березня) прибутковість ПІФ-ів знизилася в середньому до 3,22%. Індекс ПФТС за цей період "просів" на 15%. У січні-березні 2008 року тільки два українські відкриті ПІФ-и принесли прибуток своїм вкладникам: Парекс фонд Українських облігацій під управлінням КУА "Парекс Есет Менеджмент" (+1,12% прибутковості) і Преміум-фонд збалансований (КУА "Сократ", +0,26% прибутковості).
Як правило, високу прибутковість показують великі фонди - лідери за розмірами активів в управлінні. Той же Парекс фонд Українських облігацій і Преміум-фонд збалансований, флагманами ринку відкритих фондів не є: обсяг чистих активів фонду облігацій - 3,87% всіх активів відкритих ПІФ-ів, а Преміум-фонду - 6,33%. Зараз найбільший фонд - Парекс український збалансований - займає 42,47% ринку відкритих ПІФ-ів. За підсумками трьох місяців він був збитковим: -0,54% з початку року.
У той же час прибутковість відкритих ПІФ-ів в 2007 році склала 73,9%. Ризик інвестицій у них невисокий у порівнянні із вкладеннями в акції українських компаній - інвестиційні портфелі ПІФ-ів диверсифіковані. Досить високий дохід (деякі фонди в 2007 році принесли своїм вкладникам 90% річних) забезпечується вкладеннями в акції вітчизняних компаній.
Топ-10 українських КУА виглядає так: "Драгон Кепітал", "Сінком", ЗАТ ФК "Сократ", "Трійка Діалог Україна", "Конкорд Капітал", Кліринговий дім, ТОВ ФК "Сократ Полар-Інвест" "Ренесанс Капітал" і Foyil Securities New Europe. Дмитро Безуський відзначає, що поки в нашій країні погоду роблять українські компанії управління активами. Але в цілому на ринок "підтягуються" іноземці, переважно із країн Центральної та Східної Європи. Неукраїнський капітал є в "Драгон", "Сократі", "Трійці", "Ренесансі" і Фоїл.
Очі розбігаються
Найдохіднішими напрямками інвестування вважаються інвестиції фонду в будівництво з наступним продажем об'єкта після його здачі. А більш стабільною, але, природно, менш дохідною, є здача в оренду торговельних або комерційних площ. Вона приносить 10-15% щорічно.
В Україні зараз найбільш перспективними галузями є металургія, коксохімічна промисловість і машинобудування. Крім того, непогано розвиваються будівництво, споживчий сектор і роздрібна торгівля. Цікаво, що раніше найбільш популярною була енергетика, але зараз до неї увага впала. У порівнянні з 2006 роком виріс інтерес до будівельної галузі і машинобудування.
Не варто також забувати і про недоліки ПІФ-ів у порівнянні з іншими інвестиційними інструментами. Це і більш високий ризик. Це і додаткові витрати на оформлення та зберігання інвестиційних паїв. Це і так звана "винагорода" для КУА навіть у моменти, коли фонд зазнає збитків. Її розмір становить 0,5- 5% вартості чистих активів фонду. До того ж, якщо на фондовому ринку починається затяжне падіння цін, то й активи ПІФ-ів трохи просідають.
За якими ж критеріями потрібно собі вибирати паї? Експерти радять звернути увагу на наступні критерії:
- популярність компанії управління активами;
- прибутковість компанії;
- вибір між відкритим, закритим або інтервальним ПІФ-ами (строк інвестування);
- структура портфеля фонду (акції, облігації, депозити і їхнє співвідношення);
- якість роботи аналітичного департаменту (кількість, досвід, наявність сертифікатів CFA в аналітиків);
- поточна ринкова ситуація (тут бажано порадитися з експертом).
Більш досвідченим інвесторам експерти радять також дивитися на показники так званого коефіцієнта Шарпа, альфа і бета. Вони потрібні для підрахунку ефективності управління фондами. Для них використовується різні методи. Коефіцієнт Шарпа характеризує так звану волатильність цінного папера (його коливання, ризикованість), бета показує наскільки синхронно цінний папір обігрує ринок.
Також варто додати, що ідея вкладати в ПІФ-и актуальна для тих людей, хто бажає інвестувати не більше 20 тисяч доларів. Більш заможним варто подумати про особистого брокера.
Сергій Клімович
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас