Експерт: Восени курс долара може досягти позначки 5,2 грн./дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Восени курс долара може досягти позначки 5,2 грн./дол

Валюта
753
Без інтервенцій Національного банку України на міжбанківському валютному ринку курс долара до осені може досягти позначки 5,2 грн./дол.
Про це сьогодні заявив директор блоку "Казначейство і ринки капіталу" Андрій Бобишев.
"Прогноз широкий - буде торгуватися в межах 4,5-4,8 грн./дол. до кінця вересня. Я думаю, що коливання можуть бути широкі, вони залежать, у першу чергу, від дій Нацбанку", - зокрема сказав він.
"Якщо Нацбанк буде продовжувати політику відсутності політики, якщо він піде з міжбанківського ринку і не буде на ньому з'являтися восени півтора-два місяці, може бути 5,2 грн./дол. Оскільки інструменти хеджування не розвинені, то зовсім зрозуміло, що ринок функціонує неефективно і курс може літати туди-сюди. Сезонність дуже велика. Нацбанк купує долар улітку і продає долар восени", - додав він.
Щодо скасування в Україні офіційного курсу гривні як такого Бобишев підкреслив, що в багатьох країнах офіційного курсу як стабільної категорії немає і значення офіційного курсу визначається винятково ситуацією на валютному ринку, повідомляє УНІАН.
"Як мені здається, велика частина країн функціонує в умовах, коли офіційного курсу нема, тобто він, звичайно, є, якийсь курс Нацбанку завжди котирується. Курс необхідний усім для зовнішньоторговельних контрактів, для аудиторів, він усім потрібний, питання в тому, як його визначати. Мені здається, що в більшій частині країн центральний банк використовує для встановлення офіційного курсу фіксинг сьогоднішнього або вчорашнього дня на реальному ліквідному ринку, тобто відносно України він був би десь на рівні 4,77 грн./дол. сьогодні, кілька днів тому він був би в районі 4,60 грн./дол. Здається, це найбільш чесна ситуація", - сказав експерт.
На його думку, на сьогоднішній день в Україні фактично не існує перешкод для того, щоб погодити значення офіційного курсу гривні з ринковим. При цьому проблемою залишається небажання змінювати сформовану в Україні систему. "Мені здається, немає реальних проблем. Є проблема, що в нас устояна система, уклад, і її зламати складно. І в процесі переходу, звичайно, будуть жертви певні, неприємності, але, виходячи зі світової практики, це найбільш оптимальна система, ніж те, що є, вірніше те, що було донедавна. А те, що є зараз, те, напевно, ще ніхто до кінця не розуміє, як ця система працює", - сказав Бобишев.
Нагадаємо, з 22 травня 2008 року Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 4,85 грн./долар. Рада Нацбанку застосувала право відкладеного вето до цього рішення і повернула курс на колишній рівень. Однак на 23 травня Нацбанк зберіг офіційний курс гривні на рівні 4,85 грн./ долар.
Така політика Нацбанку зустріла критику з боку парламенту, уряду і Секретаріату Президента.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас