Зростання цін на продукти поставило новий рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін на продукти поставило новий рекорд

Казна та Політика
414
Протягом першого кварталу поточного року номінальні світові ціни на більшість продовольчих товарів досягли найвищого рівня за 50 років, а реальні світові ціни досягли найвищого значення за 30 останніх років.
Крім того, середній рівень цін на продовольство за три місяці 2008 року на 53% перевищує відповідний показник минулого року.
Такі дані наводяться у звіті Організації з питань продовольства та сільського господарства ООН (FAO) Зростання цін на продовольство: факти, перспективи, вплив і необхідні дії.
Серед причин, які привели до збільшення цін, міжнародні експерти називають вплив природних факторів, скорочення перехідних залишків продукції, зростання світових цін на паливо, розвиток біопаливної галузі, зміна структури споживання (у тому числі, зростання доходів у країнах, що розвиваються), вплив фінансових ринків, державні адміністративні втручання і зміна валютних курсів.
Деякі із країн вдавалися до практики обмеження експорту в спробі забезпечити продовольчу безпеку, однак, на думку міжнародних експертів, такі дії урядів можуть сигналізувати проблеми і спровокувати ажіотаж на внутрішньому ринку. Крім того, за інформацією ФАО, в окремих країнах, де застосовувалися такі експортні обмеження, фермери скоротили посівні площі зернових, так як невисокі ціни на зерно на внутрішньому ринку не відповідали високим цінам на ресурси, зокрема, паливо, насіння, добрива та інше. Також експортні обмеження підсилюють нестабільність на світових ринках.
У середньостроковій перспективі, за інформацією фахівців ФАО, потрібно відновити серйозну увагу до сільськогосподарського сектора
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас