Хто відповість за долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто відповість за долар?

Валюта
1072
Ні Банкова, ні Грушевського не хочуть виразно пояснити, що ж відбулося з курсом долара в Україні. Куди легше звинувачувати один одного. До того ж, на доларовій кризі в Україні явно заробили по обидва боки "фронтової смуги".
Епопея з курсом долара триває. Поки численні політики та експерти заспокоюють населення - мовляв, бакс ще відвоює свої позиції - гравці вищої політичної ліги активно тикають один в одного пальцями, намагаючись знайти винного.
Основних версій, як і прийнято в нашому біполяризованому політикумі, дві. Причому оригінальністю не відрізняються ні та, ні інша.
У Президента в обвалі курсу долара звинувачують Нацбанк - зрозуміло, з подальшим натяком на уряд. "Самоусунення Нацбанку з валютного ринку привело до такої ревальвації готівкового обмінного курсу, що еквівалентний вилученню 6 млрд. грн. заощаджень громадян. Такої санкції ніхто не давав" - заявив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак . Крім того, додав Олександр Віталійович, шеф НБУ Володимир Стельмах є впливовою фігурою і ніхто на нього надавити не може. У той же час, саму можливість такого впливу Шлапак виключати не став : "Сподіваюся, що немає тиску на НБУ з боку уряду".
Подібного роду "тактика заперечення" використовується в PR для вкидання в "тусовку" потрібної думки. От і зараз вона спрацювала як годинник. Тим більше, що про причетність уряду до ревальвації вже наповну сурмили "регіонали" .
Сама ж Тимошенко не менш ретельно тикає пальцем у Президента. "Я б хотіла, - сказала прем'єр , - щоб припинили істерію навколо Кабінету Міністрів щодо курсу гривні, тому що уряду законодавством прямо заборонено втручатися в політику, а також у рішення Національного банку України".
Звучить зворушливо, от тільки Юлія Володимирівна забула повідомити, що в Україні такі рішення приймаються кулуарно, і формальні повноваження тут ні при чому. Відзначимо, що до цього на Президента у даному питанні наїжджали бютівці рангом поменше.
Сам же безпосередній "винуватець урочистостей" - Володимир Стельмах - пояснив ситуацію докладно і подвійно: "Національний банк підтримує дії уряду доти, поки вони не суперечать виконанню його основної функції - підтримування стабільності національної валюти. Ніхто на нас не давив".
От і виходить, що, не вдаючись до кулуарних чуток, розібратися в тому, хто санкціонував зміну курсу, не можна. Уряд киває на Президента, Секретаріат натякає на Кабмін, а Стельмах напускає туману і по-вороб’яниновськи "надуває щоки", зображуючи із себе самостійну фігуру.
Тим часом, його поки навіть не намагаються зробити "козлом відпущення". Чутки про зміну керівництва Нацбанку часом проскакують на тлі тертя усередині самої структури. Позицій же самого голови НБУ ніхто активно не розхитує.
Все це тому, що зняти Стельмаха (а вже тим більше призначити нового главу НБУ) при нинішніх парламентських розкладах фактично неможливо. Не вистачить голосів і політичної волі основних бізнес-груп. Та й навіщо активно шукати винних, якщо можна банально перевести стрілки на своїх опонентів? Це ж набагато ефективніше і приємніше...
Таким чином, ніхто не збирається виразно і докладно пояснити українцям, що ж відбулося з курсом долара в Україні і хто санкціонував це рішення. Брати на себе відповідальність за такий крок не хочуть ні на Банковій, ні на Грушевського. Хоча в обох таборах є чимало прихильників "сильної гривні"...
Така позиція основних учасників політичного процесу наводить на думку, що на доларовій кризі в Україні заробили по обидва боки "фронтової смуги". А тепер слідом за фінансовими бонусами можна спробувати зібрати ще й політичні дивіденди.
Андрій Косовський
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас