Кінах: До кінця 2008 р. гривня підвищиться до 4,95- 5,0 за дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: До кінця 2008 р. гривня підвищиться до 4,95- 5,0 за дол.

Валюта
450
Народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах вважає, що курс гривні по відношенню до долара підвищиться до кінця 2008 р. до рівня 4,95 - 5,0 грн за дол. Про це він заявив журналістам на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
Він нагадав, що в основі закону "Про держбюджет-2008 р., а також в основі грошово-кредитної політики НБУ зафіксований валютний коридор на рівні 4,95 - 5,25 грн за дол. "У нас є всі можливості утримати ситуацію на рівні 4,95 грн за дол. Деякі фахівці вже дають прогнози, що в IV кв. в 2008 р. з урахуванням прогнозів і тенденцій в світовій економіці може бути відновлений наявний курс гривни до 4,9 - 5,0", - відзначив Кінах. До того ж Кінах заявив, ПР вимагає, щоб у вівторок, 3 червня, у ВР заслухати звіт уряду про реальний стан і тенденції зовнішньоторговельного балансу України.
"Комітетом ВР з питань фінансів і банківської діяльності розглянутий стан зовнішньоторговельного балансу і відмічено, що офіційна статистика не відображає дійсний стан балансу", - заявив він.
За словами Кінаха, в першому кварталі 2008 р. негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами перевищувало 5 млрд дол. "Негативне сальдо може збільшитися через політику штучного зміцнення гривні, яка веде до обмеження експорту, а також через заохочення імпорту товарів в країну", - підкреслив народний депутат.
При цьому Кінах відзначив, у результаті політики уряду Тимошенко склалися феноменальні темпи зростання імпорту в першому кварталі - більше 150%. У той же час зростання експорту складало лише 28,5% за рахунок зростання цін виробників, який становить 26,9%. Фактично це означає, що руйнується експортний потенціал України. А держава, яка останніми роками нарощувала зовнішньоекономічні рейтинги, швидко рухається до валютного боргу.
У свою чергу народний депутат від Партії регіонів Микола Азаров вважає, ВР повинна повернутися до питання про діяльність Національного банку України. За його словами, ті заходи, які вживаються по лінії уряду і НБУ, відносно стабілізації валютної політики "затягує петлю на шиї української економіки". "Коли уряд відхрещується від рішення про ревальвацію, то він лукавить. Саме політика уряду призвела до того, що НБУ змушений грати за жорсткими правилами. Те, що введені дуже жорсткі обмеження на кредитування економіки, зокрема обов'язкове резервування коштів, залучених банками від нерезидентів, наприклад підвищення відсотків кредитування за кредитами в іноземній валюті, є фактично прямою указкою з боку уряду", - відзначив Азаров.
На його думку, ВР повинна повторно заслуховувати звіт глави НБУ про останні дії Нацбанку.
Нагадаємо, 21 травня Національний банк України укріпив гривню, змінивши офіційний курс гривні з 5,05 до 4,85 грн за 1 дол. На 29 травня 2008 р. НБУ зберіг офіційний курс долара на рівні 4,85 грн/дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас