Комісія Європарламенту проти газопроводу Nord Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комісія Європарламенту проти газопроводу Nord Stream

Енергетика
245
Комісія петицій Європейського парламенту більшістю голосів схвалила доповідь із закликом припинити будівництво газопроводу Nord Stream, поки проект не буде схвалений всіма балтійськими державами.
У доповіді говориться про можливі катастрофічні наслідки прокладання підводного газопроводу для екосистеми Балтики. Nord Stream загрожує благополуччю морської флори і фауни та розвитку туризму прибережних країн.
Резолюція комісії петицій носить рекомендаційний характер. Ініціаторами голосування виступили польські депутати. Голосування в Європарламенті щодо цієї проблеми очікується в липні на пленарному засіданні.
Юридичних підстав для заборони будівництва недостатньо. Завідувач кафедрою міжнародного права Московської державної юридичної академії Каміль Бекяшев пояснив, що, відповідно до Конвенції ООН з морського права, прийнятої в 1982 році, держави мають право прокладати газопроводи на континентальному шельфі прибережних країн, не порушуючи вже існуючих комунікацій. Але прибережні країни не можуть ставити умови щодо прокладання трубопроводу.
Фірми, що займаються будівництвом газопроводу, уже провели близько 200 перевірок його екологічності.
Експерт з нафтогазових контрактів відділу "СНД/ Росія" фінансованого бундестагом ФРН дослідницького фонду "Наука і політика" Роланд Гетц назвав те, що відбулось в Комісії петицій, "істерією", а причиною такої поведінки депутатів - антипатію декількох країн до Росії. "Та ж Польща усе ще сподівається, що газопровід пройде по її території. Але це - марні надії", - сказав Гетц. Варшава активно просуває проект трубопроводу Amber, що пройшов би по території Польщі і країн Прибалтики.
Експерти, обговорюючи негативний розвиток подій, спровокованих Комісією петицій, побоюються, що якщо конфлікт не буде залагоджений, то "Газпром" може направити газ із Південно-Російського родовища не в Європу, а в країни Північної Америки. Хоча Європа дуже потребує постачання російського газу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас