Долар зміцнюється, але ціни на нафту ростуть разом з американською валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар зміцнюється, але ціни на нафту ростуть разом з американською валютою

Фондовий ринок
496
Кореляція між основною валютною парою - EURUSD і котируваннями цін на нафту вчора абсолютно не проглядалася. У вівторок рухи на графіках зазначених активів були майже ідентичними. На початку дня спостерігався незначне зростання, в результаті якого курс євро зміцнився до місячного максимуму проти долара на рівні 1.5815. У той же час нафта на торгах у Лондоні досягла 2-денного максимуму на рівні 133.35 дол. за барель. Але в другій половині дня у вівторок курс долара почав різко зміцнювати без особливих на те причин.
Більш зрозумілим було б падіння долара, тому що в цей день вийшла велика кількість негативних для американської економіки даних. Але все-таки курс EURUSD за підсумками дня втратив у ціні майже фігуру, упавши з 1.5770 до 1.5775. Курс нафти, що сильно залежить від EURUSD, також сильно знизився, упавши за день майже на 5 дол. - з 132.90 до 128.20. Падіння курсу нафти, у той час як долар дорожчає, дуже просто пояснити - навіть якщо вартість ”чорного золота” не змінюється, ціна його однаково буде знижуватися разом з ростом курсу американської валюти.
Але в середу на ринку зв'язок курсу нафти з доларом була втрачений. У той час як курс EURUSD продовжував знижуватися і впав до мінімуму за останні 6 торговельних днів на рівні 1.5605, вартість нафти марки Brent після відкриття європейський торгів початку зміцнювати і до кінця дня досягла рівня 130.65. У плині дня котирування на торгах на біржі Intercontinental Exchange досягали максимуму 131.25 дол. за барель. Головною причиною того, що котирування на нафту не знижувалися разом з падінням EURUSD, це продовження збереження на ринку бичачого настрою щодо нафти та відсутність інвесторів готових продавати "чорне золото".
Стимулом до різкого зміцнення котирувань цін на нафту вчора в другій половині дня, стала поява інформації про можливі теракти в нафтовидобувних районах Нігерії з боку найбільшого сепаратистського угруповання цієї країни - "Рух за звільнення дельти Нігеру" (MEND). В 2006 р. MEND оголосили війну іноземним компаніям, що добувають нафта на території Нігерії. У результаті цього в найбільш багатими нафтовими ресурсами регіонах Нігерії, які в основному перебувають на півдні країни, відбуваються постійні терористичні атаки на нафтові вишки. У результаті цих атак обсяги видобутку нафти в Нігерії в 2007 р. упали більш ніж на 20%, і в 2008 році зберігається та ж тенденція до зниження.
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас