Верховна Рада прив'язала рентну плату за нафту до світових цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада прив'язала рентну плату за нафту до світових цін

Енергетика
275
Рентна плата за нафту і газовий конденсат в Україні буде щомісяця коректуватися з урахуванням співвідношення середньої ціни нафти Urals на Лондонській біржі і базової ціни нафти, у якості якої прийнята ціна $100 за барель.
Як видно з розміщених на веб-сайті Верховної Ради матеріалів, відповідні поправки в порядок розрахунку рентних платежів депутати внесли 23 травня, коли винесли із закону про держбюджет-2008 в окремий закон окремі норми податкового, митного, бюджетного і соціального законодавства з додатковими правками.
Відповідний коригувальний коефіцієнт буде розраховувати Міністерство економіки і до 10 числа наступного місяця оприлюднювати його на своєму офіційному сайті.
До цього коригувальний коефіцієнт розраховувався інакше: розраховувалися відношення середньозваженої ціни на нафтових аукціонах, проведених раз на місяць на українській біржі за затвердженим урядом порядком, і митної ціни нафти, ввезеної з Росії в Україну, до базової ціни 1940,83 грн за тонну та із двох величин бралася найбільша.
Крім того, містилася норма, що значення цього коефіцієнта не може бути менше 1, що при виправленні була виключена. Як пояснив міністр фінансів Віктор Пинзеник, Мінфін погодився на відмову від неї, тому що ймовірність падіння ціни нафти нижче $100 за барель найближчим часом украй мала.
У прийнятому законі були затверджені нові базові ставки ренти, до яких застосовується коригувальний коефіцієнт: для нафти і газового конденсату, що добувають із глибини до 5000 м, вони збільшені з 1090 грн до 1529,9 грн за тонну, з більшої глибини - з 404 грн до 566,1 грн (або на 40%).
Коригувальний коефіцієнт Мінекономіки за квітень становив 1,7863, вартість бареля нафти Urals 27 травня знизилася в порівнянні з попереднім днем на $3,9 - до $122,79 за барель.
Крім того, Верховна Рада вирішила продовжити строк зупинки дії прийнятого на початку 2004 року закону "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат" до 1 січня 2010 року. Цей закон, що передбачає більш вигідний для нафтогазових компаній розрахунок рентних платежів з урахуванням обсягів видобутку, гірничо-геологічних умов і ціни реалізації, з моменту прийняття щорічно припинявся законом про держбюджет.
Як повідомлялося, Конституційний суд з 22 травня призупинив дію статей держбюджету-2008, у яких містилися окремі норми податкового, митного, бюджетного та соціального законодавства. Верховна Рада 23 травня прийняла окремий закон із цими нормами, внісши в них додаткові рамки, що повинен набути чинності заднім числом - з 22 травня.
У цей час прийнятий закон перебуває на розгляді в секретаріаті президента. Його представники вже заявили про низку спірних норм, які уряд спробував провести в цьому документі в сфері земельного законодавства.
Формально в цей час набув чинності закон "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат" від 2004 року.
У той же час одночасно Конституційний суд визнав конституційними норми закону про держбюджет-2008, що встановлюють описаний вище розмір і порядок сплати рентних платежів, що відрізняється від прописаного в законі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас