П'ять способів недорого переночувати в Києві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять способів недорого переночувати в Києві

Нерухомість
12244
Незважаючи на те, що Київ поки не став туристичною Меккою, 120 наявних готелів, здатних прийняти 16 тисяч постояльців, для столиці - обмаль.
Але й тут спостерігається характерний дисбаланс: якщо в дорогих і середніх за ціною готелях вільні місця є майже завжди, то в найбільш доступних (150-170 грн за ліжко в 2-3-місцевому номері), як правило, їх немає - місця заздалегідь ангажують працівники у відрядженнях. Можна слідувати їх прикладу, якщо вас не бентежить така плата за мінімальні зручності (часто с/в і душ - один на блок з 3-5 номерів).
Втім, і за менші гроші можна одержати аналогічний, а то й кращий комфорт. Нелегке завдання - зупинитися в дешевому готелі: місця є далеко не завжди. Найдоступніші - відомчі невеликі готелі, що належать столичним підприємствам. Щастя, що вони зберегли цей житлофонд; лихо для приїжджого - що більшість номерів ангажують працівники у відрядженні з підприємств-суміжників власника. У більшості з них забронювати номер не можна: раптом трапиться наплив "кадрів" з регіонів на нараду, конференцію і ліжок не залишиться. Прийдеться вирішувати питання явочним порядком - тут вже як повезе. Але адміністратори говорять, що звичайно можуть поселити стражденних.
Хостели (недорогі готелі для молоді) і в нас приживаються. Головне - будьте готові до мінімуму зручностей і наявності в номері сусідів-чужинців, якщо, скажімо, ви хочете зупинитися в 4-8-місцевому, а ваша компанія числом поменша.
Як пояснив директор з адмінпитань Всеукраїнської молодіжної хостел асоціації Антон Матіяш, незважаючи на молодіжну спрямованість хостелів, вік клієнтів значення не має - приймають усіх. Порівняно низькі ціни диктують високий попит, нерідко майже всі номери займають для проведення конференцій і семінарів міжнародні компанії.
Зручно "кинути якір" прямо на залізничному вокзалі: до метро - пара хвилин ходу, на ньому - 10 хвилин до центру столиці, та й ціни за постій у залізничників не "кусаються".
Для невибагливих постояльців, готових задовольнятися свіжою постіллю, душем і туалетом у коридорі (по одному для жінок і чоловіків), такий варіант оптимальний. Але: ліжко-місць у кімнатах відпочинку і "Кімнаті матері та дитини" у сумі - усього близько 150, а охочих схилити тут голову - у рази більше. Притому забронювати заздалегідь ліжко не можна, його можна зняти тільки безпосередньо на місці.
За словами адміністратора кімнат відпочинку Центрального залізничного вокзалу Руслани Хмари, складніше оселитися в будень (місця "забивають" працівники у відрядженнях), а простіше - у вихідні. Для підвищення шансів краще підійти до 12.00, тобто часу розрахунку за попередню добу - можна урвати вільне містечко "з-під тих, хто виїжджає". А потім зможете продовжити строк проживання на наступну добу і довше.
В "Кімнаті матері і дитини", як пояснили чергові адміністратори, мають право оселитися не тільки жінки із чадами, (але їм- пріоритет!), а й всі охочі, якщо є вільні місця. Втім, мами однаково у виграші: з дитини до 5 років плату не візьмуть, якщо мама дасть притулок їй на своєму ліжку, з 5 до 10 років - оплатить 50% вартості послуг, а от дитина старша 10 років вважається дорослим, тариф - відповідний.
Під білі ручки вас приймуть на виході із Центрального залізничного вокзалу тітоньки, декоровані табличками "Здам квартиру/кімнату". Це добове пристанище коштує не дуже дорого - давайте прикинемо.
Ціни в усіх ідентичні: за 1-кім. квартиру "під ключ" в 10-20 хвилинах від метро просять від 250 грн/доба, але й за 200 грн знайти можна. І, якщо ви приїхали втрьох (зі скрипом, але пустять господарки і "трійку"), чужий домашній комфорт обійдеться кожному в 70-85 грн. Тобто витрати відповідають вартості найбільш "демократичних" ліжко-місць у хостелах і відомчих готелях.
З найманням кімнат з господаркою у квартирі - складніше. По-перше, їх зараз здають куди менше, ніж було ще пару років тому. По-друге, пустять у кімнату тільки за умови, що ви - чоловік і жінка, або друзі-подруги: "Навіщо мені "головняк", а раптом один іншого вночі обкраде?" - пояснила одна з "тіточок". По-третє, це - суто нічліжний варіант: ключ від квартири вам не дадуть, вранці треба звільнити приміщення, а ввечері можна знову його зайняти. За кімнату беруть 130-150 грн: діліть на 2-3 людини - виходить по-божеськи.
Якщо ж у вас часу більше, ніж грошей, ступайте шукати пристанище по дворах у житломасивах. Особисто мені пощастило: за 2,5 години виявив 2 бабусь, готових прийняти постояльців. Надія Дмитрівна з Русанівки взяла б 60 грн/добу за двох (але бажано, щоб це були дівчата), а Галина Василівна з Березняків задовольнилася б 40-50 грн/добу за кімнату.
Здавалося б, найпростіші способи пошуку житла в столиці - залізти в Інтернет і в агентствах нерухомості приглянути квартиру, що здається на добу "під ключ". Або те ж саме проробити, прогортавши газети безкоштовних оголошень. Тут можна знайти "хату" безпосередньо в хазяїв, які, як правило, беруть на $10-20/добу менше, ніж агентства. Ми спробували обидва варіанти і з'ясували, що вони не дуже дешеві.
Отже, в агентствах по 1-кімнатних квартирах переважають пропозиції від $60/доба і дорожче, і це скромне житло на околичних житломасивах, в 15-20 хвилинах від метро. При цьому більш ніж двоє людей в "одиничку" майже ніколи не пускають.
Безпосередньо серед хазяїв легше знайти таких, які погодяться на більш щільне "народонаселення" і пустять на постій в "одиничку" 3-4 людини. Найдешевше, за $40/добу, удалося "зняти" 1-кімнатну хрущовку в далекому спальному масиві, а от за $50 пропозицій уже чимало. Все-таки виходить не дуже дешево, зате в такій квартирі є можливість готувати їжу на кухні, що заощадить витрати на харчування
За матеріалами:
Завтра
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас