Яка валюта потрібна українцям? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яка валюта потрібна українцям?

Валюта
1207
Українці, що пакують валізи перед поїздкою в Європу, стикаються з подвійним ударом по бюджету. Незважаючи на те, що живемо ми в незалежній країні і, судячи із запевнянь НБУ, національна валюта стабільна, зарплату багато хто, як і раніше, одержує "чорну" й у доларах. От і виходить, що продавці жаданих євро нас оббирають два рази. Спочатку, коли ми за заниженим курсом міняємо долари на гривні, а потім, за завищеним курсом купуємо європейську валюту.
Проблема відходить на другий план, якщо мова йде про країни, де поряд з національною валютою ходить американський долар (Туреччина, Єгипет). А в чому везти заощадження, допустимо, у ту ж бабусю Європу?
Уберегти кровно зароблені від втрат можна. Директор туристичної фірми "Сан Сіті" Олександр Файнін вважає, що найвигідніший і найнадійніший спосіб перевезення грошей - це відкриття гривневого рахунку в будь-якому великому банку України. Мова йде про пластикові картки таких розкручених брендів як VISA і Master Card. Навіть найпростішою карткою VISA Eleсtron, відкриття якої обійдеться приблизно в 20 грн. можна розраховуватися за кордоном.
Основне завдання того, хто виїжджає на відпочинок у Європейську країну, перевірити, чи є його картка міжнародної чи можна користуватися нею за кордоном. Якщо це так, то в принципі проблем виникнути не повинно. Такими платіжними засобами можна буде розплачуватися в готелях, ресторанах, одержувати місцеву валюту в банкоматах. Звичайно ж, потрібно згадати про невеликі комісії, що буде знімати банк : приблизно 1,5 відсотка, але в цьому випадку втрати невеликі.
Причому варто згадати, що при перетині кордону банк-емітент картки автоматично переведе гривні в місцеву валюту, будь то євро, форінти чи злоті.
Звичайно ж, готівка завжди ближче до тіла, її приємніше відчувати в пухкому гаманці, і подумки зізнаватися собі, що ти можеш піти в будь-який шинок за кордоном. Можна поміняти долари на гривні, потім купити євро, але при цьому туристи найчастіше втрачають на обмінному курсі.
У той же час в "Сведбанку" вважають, що в будь-якому разі вигідно везти гроші в євро. Причому, можна перестрахуватися і відкрити картку, тому, що на ній можна перевозити будь-яку суму без декларації в аеропорті. По-друге, тут на руку грає аспект безпеки, потрібно докласти масу зусиль, щоб відібрати в туриста такі гроші. У ресторанах за кордоном вигідніше розраховуватися карткою, там передбачені певні знижки і бонуси.
Є й ще одна позитивна перевага пластикової картки. Навіть якщо на рахунку зовсім мало грошей, в екстрених випадках (втрата готівки, хвороба, непередбачені витрати) ваші родичі або друзі зможуть перевести на ваш рахунок потрібну суму грошей.
У той же час потрібно пам'ятати про те, що в дорозі завжди з'являється багато дрібних незапланованих витрат, тому хоч 300 євро готівкою із собою варто захопити в будь-якому разі.
Що стосується країн, які лише недавно ввійшли в Єврозону, серед них Угорщина, Болгарія, Польща, там вигідніше розраховуватися місцевою валютою, що залишається в обігу поряд з євро. При обміні євро на місцеві гроші ви втратите приблизно 5%.
Артем Шаронов
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас