Українці готові позичати дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці готові позичати дорого

Кредит&Депозит
3588
У травні банки і компанії різко потягнулися на зовнішні ринки капіталу. За даними порталу cbonds.info, з кінця квітня вони одержали прямих і синдикованих кредитів на $849 млн., і розмістили єврооблігації на $400 млн. До кінця року про плани вийти на зовнішні ринки заявили більше десяти банків і кілька промислових компаній.
Загальна сума коштів, що вони хотіли б одержати, - $865 млн. і 1 млрд. євро.
Така активність, на думку керуючого директора представництва Morgan Stanley в Україні Ігоря Мітюкова, пояснюється двома причинами. "З одного боку, спостерігається певне пожвавлення на фінансових ринках. З іншого боку, жорсткість політики Нацбанку змушує українські банки брати більш дорогі кредити і погоджуватися на умови, на які раніше вони б не пішли", - відзначив він.
З початку осені минулого року на міжнародних ринках відбувалася криза ліквідності. Одержати гроші було або неможливо, або дуже дорого. Однак у квітні ринки, що розвиваються, стали знову цікаві для інвесторів. Випуск єврооблігацій emerging markets майже наблизився до позначки жовтня 2007 р., склавши $16,6 млрд. У лютому і березні він дорівнював $4,3 млрд. і $3,4 млрд.
"У квітні на зовнішніх ринках капіталу почалося тимчасове повернення інвесторів у ризикові активи. Воно тривало буквально до кінця минулого тижня", - розповів начальник управління по роботі з борговими інструментами Альфа-Банку (Україна) Олександр Печеріцин.
Повернення почалося з покупки суверенних євробондів. Після цього вони переключилися на корпоративні папери, ціни на які в результаті відчутно виросли. "Ми розраховуємо індекс по корпоративних єврооблігаціях - до кінця минулого тижня він показував висхідну динаміку. Так, за останній місяць альфа-індекс цін корпоративних єврооблігацій виріс на 0,43%", - підкреслив Печеріцин.
У багатьох випадках у банків немає іншого виходу. За рахунок нових боргів будуть повертатися старі. Зокрема, до серпня планується погашення випусків єврооблігацій Укрсоцбанку, Укрсиббанку, "Києва" і "Стиролу". Повернули борги "VAB Банк" і "Південний", левову частку грошей віддадуть на ці цілі "Форум" та Укрпромбанк. На зовнішні ринки капіталу вийде банк "Надра".
Але не можна сказати, що ціна капіталу впала. Зокрема, учора компанія "ХХ століття" продала єврооблігації на $150 млн. під 7% річних. Наднизька ставка пояснюється тим, що компанія пішла на схему, що вважається невигідною для емітента. Разом з євробондами вона випустила варранти - опціони, які надають право купити її акції. Обмін відбудеться 25 серпня 2008 р., а доти супердешеві гроші будуть законсервовані. Після закінчення процедури обміну ставка буде вже 14% річних.
"До вересня ринок боргових інструментів взагалі практично мертвий. Реальними стають складні інструменти, які дозволяють одержати більш високу прибутковість", - розповідав у квітні директор напрямку інвестиційних банківських послуг ING Wholesale Banking України Макар Пасенюк. За його оцінками, при розмірі купона близько 12% річних загальна прибутковість для інвестора може становити від 18% до 25% річних. За оцінкою голови ІК "Конкорд Капітал" Ігоря Мазепи, ця сума може бути ще вищою - до 40-45%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас