Нацбанк стимулював агресію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк стимулював агресію

Валюта
900
Зміцнення офіційного курсу приведе до гальмування темпів зростання банківської системи. Це не може не відбитися на агресивності політики банкірів, тому що топ-менеджери не мають наміру втрачати річні бонуси.
За даними НБУ на 1 травня, валютні зобов'язання банків перед суб'єктами господарювання і населенням становили еквівалент 104,12 млрд. грн. У свою чергу вимоги по валютних кредитах, виданих в економіку, на ту ж дату перебували на позначці, еквівалентній 247,23 млрд. грн. Якщо перевести ці цифри в американські долари (за офіційним курсом), ми одержимо наступні значення: зобов'язання банків - $20,62 млрд., вимоги банків - $48,95 млрд.
За новим офіційним курсом, що Нацбанк визначив на рівні 4,85 грн./$1, зобов'язання і вимоги банків складуть відповідно 100 млрд. грн. і 237,43 млрд. грн. Таким чином, зміна офіційного курсу приведе до уповільнення темпів зростання валютних зобов'язань на 4,1%. На стільки ж недовиконаними виявляться і плани банкірів із залучення депозитів і видачі кредитів.
"Допустимо, у мене стоїть план залучити валютні депозити в еквіваленті 50 млн. грн. Мені і так важко його виконати, а зі зміною курсу він ще й збільшився на 2 млн. грн. Тепер, щоб їх надолужити, прийдеться обґрунтовувати підвищення ставки", - сказав на правах анонімності директор департаменту роздрібного бізнесу одного з банків.
Голова правління одного з банків з іноземним капіталом сказав, що ревальвація офіційного курсу буде стимулювати всі банки вести більш агресивну політику. "У нас в усіх є договори з акціонерами, у яких прописані умови одержання річних бонусів. Гроші гарні, втрачати їх не хочеться, тому будемо надолужувати втрачене", - говорить банкір. Таким чином, до кінця травня банкіри почнуть проводити більш агресивну політику кредитування населення і залучення депозитів.
Але, з огляду на той факт, що вільна ліквідність у банківській системі зараз рідко перевищує 2-3 млрд. грн., більш агресивна політика банків буде означати чергове підвищення ставок по кредитах і депозитах. "Звичайно, треба активізуватися, щоб закрити втрати по активах і пасивах, а також зниження прибутковості, викликане зміною офіційного курсу. При цьому підвищення ставок по кредитах і депозитах буде, у першу чергу, залежати від ситуації на ринку. Зараз депозитні ставки повинні збільшуватися, тому що залишки коштів на коррахунках комерційних банків знижуються", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Тим часом кредитні ставки наприкінці травня і початку червня, поки банки не зрозуміють політику НБУ, залишаться на місці.
При цьому можлива якась лібералізація видачі кредитів для надолуження втраченого. Адже останнім часом, з огляду на заходи НБУ з охолодження кредитного ринку, банкіри посилювали умови видачі кредитів. Ростуть ставки, усе менше банків видають кредит під квартиру або авто без початкового внеску, доводиться збирати більше довідок.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас