Експерти: Перехід НБУ до політики інфляційного таргетування не може бути здійснений найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Перехід НБУ до політики інфляційного таргетування не може бути здійснений найближчим часом

Валюта
534
Перехід НБУ до політики інфляційного таргетування не може бути здійснений найближчим часом через сильне експортне лобі та нерозвиненість ринку гривні, як інвестиційного інструменту.
Разом з тим, гнучкіший валютний режим в рамках ширшого валютного коридору може бути тимчасовим рішенням на даний момент. Про це йдеться в аналітичному звіті інвестиційної компанії "Сократ".
Разом з тим аналітики описують два вірогідні сценарії майбутнього курсу гривни.
Базовий сценарій припускає сильну гривню цього року та незначну девальвацію (до рівня 5.1) в наступному. При цьому НБУ не повинен сильно ревальвувати гривню найближчим часом через розширення дефіциту рахунку поточних операцій. Такий сценарій є екстраполяцією нинішніх тенденцій в області зовнішньої торгівлі та трансграничних потоків капіталу. В рамках базового сценарію, функціонування грошових ринків залишаються аналогічній нинішній ситуації. Національний банк купує надлишок іноземної валюти на міжбанківському ринку, і це використовується як основний канал емісії гривни в економіку. Окрім Національного банку ніякі інші інструменти не роблять істотного впливу на збалансованість українського валютного ринку. Крім того, очікується, що курс євро-долар буде на нинішньому рівні.
Альтернативний сценарій припускає зміну принципів монетарної політики НБУ та кон'юнктури на глобальних ринках, що відкриває додаткові чинники, які підтримують курс гривні. Передбачається, що НБУ активно застосовуватиме інфляційне таргетування через обмеження емісії гривни, високих процентних ставок та стимулювання попиту на гривну шляхом впровадження нових гривневих інструментів. Також, вірогідне продовження зростання цін на глобальних товарних ринках буде позитивним для України, як крупного експортера сировини та сільгосппродукції. Відповідно, падіння курсу долара, що продовжується, по відношенню до інших валют також спричинить зміцнення гривні до долара. Згідно цьому сценарію, гривна залишатиметься сильною, навіть в довгостроковій перспективі.
В той же час експерти припускають, що в майбутньому у міру здійснення змін очікується перехід від базового сценарію прогнозу валютного курсу гривни до альтернативного.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас