БЮТ пропонує надати уряду право визначати валютну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ пропонує надати уряду право визначати валютну політику

Валюта
415
Верховній Раді пропонують надати уряду право визначати валютну політику в країні і зробити Національний банк України (НБУ) підпорядкованим Кабінету міністрів.
Відповідний законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо валютного регулювання зареєстрований у парламенті (№2520). Ініціаторами законопроекту виступили голова Головного контрольно-ревізійного управління України (ГоловКРУ) Микола Сивульський (у травні позбавлений депутатських повноважень у зв'язку з роботою у виконавчій владі, представник БЮТ), заступник голови комітету парламенту з питань бюджету Олег Ляшко (БЮТ) і член парламентського комітету з питань економічної політики Дмитро Шлемко (БЮТ).
Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, текст якої розміщений на веб-сайті парламенту, на сьогоднішній день Кабінет міністрів як вищий орган у системі органів виконавчої влади з відповідними конституційними функціями з проведення економічної, фінансової, цінової політики не має змоги повноцінно реалізовувати покладені на нього завдання.
"Кабінет міністрів України (...) буде визначати валютну політику України. НБУ (...) буде забезпечувати внутрішню стабільність і купівельну спроможність національної валюти і буде реалізовувати урядову валютну політику", - вказуються в записці основні тези пропонованих змін.
Відповідні зміни пропонується внести в закони про НБУ, про Кабмін та у Декрет про систему валютного регулювання і контролю.
"Нацбанк установлює та оприлюднює офіційний (обліковий) курс гривні за узгодженням з Міністром фінансів України відповідно до цілей урядової валютної політики. (...) У засіданнях правління Нацбанку можуть брати участь члени Кабінету міністрів України із правом дорадчого голосу", - вказується в самому законопроекті, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту.
Як повідомлялося, у травні 2008 року Міжнародний валютний фонд закликав владу України забезпечити незалежність центробанку, оскільки міжнародний досвід свідчить про те, що це дуже важливо для проведення ефективності монетарної політики
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас