Дно позаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дно позаду

Фондовий ринок
291
Інститути спільного інвестування починають відігравати падіння, що спостерігалося з кінця року. Численні ствердження про те, що дно досягнуте, підтверджуються з початку травня.
За другий тиждень травня індекс ПФТС повністю відіграв падіння квітня і майже на 2% перевищив показник на 1 квітня. Потім, щоправда, він трохи впав, але це неминуче після настільки тривалого росту корекція.
"Зростання прибутковості публічних інвестфондів, так само як і її падіння в лютому-квітні, пов'язані з динамікою фондового ринку. Травень почався досить оптимістично, чому сприяло зовнішнє новостійне тло та позитивні настрої учасників на світових фондових площадках", - відзначив керівник департаменту публічних фондів КК "Сократ" Наталя Бахмач.
Керуючий активами Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко додав, що на прибутковості фондів сприятливо позначається ще й зростання депозитних ставок, а також підвищення деякими емітентами купонних ставок з облігацій.
Поки не відомо, чи повернулися в Україну нерезиденти, які контролюють більшу частину інвестованих в акції коштів. Не виключено, що самі торговці намагаються пожвавити напівмертвий ринок акцій. З відкликання експертів, зараз ринок відчуває приплив ресурсів, на ньому відчувається купівельна активність і попит на найбільше фундаментально стійкі акції. Втім, вони визнають, що багато чого тепер буде залежати від того, наскільки стійкі оптимістичні настрої у світі та наскільки цей оптимізм буде підхоплений в Україні.
"Традиційно першими в поле зору інвесторів попадають акції першого ешелону, що стає причиною росту їх котирувань, але поступово попитом почнуть користуватися й акції другого ешелону. Якщо на ринку не з'являться великі замовлення на покупку від інвесторів-нерезидентів, то цілком можлива технічна корекція, як тільки індекс наблизиться до психологічної позначки в 1000 пунктів. Подолавши цю позначку, індекс ПФТС, імовірно, буде рухатися нагору, і наступним етапом корекції може стати позначка в 1150-1200 пунктів", - вважає аналітик КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Катерина Лепенічева.
Наталя Бахмач вважає, що говорити про повне завершення кризи на фондовому ринку поки передчасно. "Сократ" не виключає короткотермінової корекції з метою фіксації прибутку гравцями. Тому очікування компанії за результатами роботи ІСІ у травні залишаються помірковано оптимістичними.
"Не всім інвестиційним фондам удасться за один місяць відіграти падіння квітня, не говорячи вже про падіння першого кварталу. Необхідно враховувати, що інвестиційні стратегії фондів відрізняються між собою й орієнтовані на різні сектори фондового ринку. Позитивна динаміка нерівномірна щодо секторів, що позначається на показниках приросту окремих фондів.
Втім, незалежно від результатів роботи фондового ринку очікується, що Піфи покажуть непоганий результат діяльності до кінця 2008 р. Керуючі негласно визнають, що фондовий ринок покаже підсумковий приріст на рівні інфляції, а фонди - трохи більше.
"Можливо, це буде не 40-50%-ве зростання, як планували на початку року. Але навіть за прогнозами, це може бути 22-24%. У будь-якому випадку це більше, ніж обіцяють банки з депозитів, і більше прогнозованого рівня інфляції", - відзначив директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Сергій Уткін.
У цьому зв'язку експерти допускають, що тихий період у роботі фондів і ринку акцій, що звичайно доводиться на період з кінця липня до кінця серпня, цього року може не відбутися. Торговці постараються відіграти збитки, і керуючими фондами не зможуть відправитися у відпустку. "Навряд чи тихий період буде тривалим. Думаємо, що не більше тижня", - прогнозує Дударенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас