ЄС хоче від Росії газу і Лугового — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС хоче від Росії газу і Лугового

Енергетика
158
У понеділок міністри закордонних справ держав ЄС зуміли подолати давні розбіжності і схвалили мандат на переговори з Росією щодо нової "Угоди про торгівлю і співробітництво" - термін дії попереднього договору минув торік.
Аналітики говорять про спробу Брюсселя вибудувати більш дружні відносини з новим керівництвом Кремля, хоча при цьому Євросоюз має намір домогтися поступок в енергетичній сфері і роздобути головного підозрюваного в "справі Литвиненка" - Андрія Лугового, а Польща не дає спокій болючому для Росії питанню про статус колишніх республік СРСР. Однак домогтися поступок від Дмитра Медведєва може виявитися непросто, визнає преса: поки що він не поспішає йти на поступки і відхід від "путінської" лінії.
Після декількох років зростання напруженості з Росією Європейський союз має намір почати відносини з новим кремлівським керівництвом із чистого аркуша, вважає The Guardian. Європа майже два роки переживала метання щодо питання про те, як тепер спілкуватися з Росією, що при Володимирі Путіні стала більш напористою. Тепер же Брюссель явно сподівається, що при новому президенті відносини між Росією і ЄС удасться вибудувати в дусі співробітництва, вказує оглядач Єн Трейнор.
Європейські чиновники хотіли б, щоб передача влади від Путіна до Медведєва ознаменувала початок більш спокійного періоду. Але для свого першого закордонного візиту як президент Медведєв вибрав Китай і тим самим підсилив підозри, що при новому керівництві Росія буде прагнути до антизахідних альянсів. Представник Москви Володимир Чижов також запевнив, що "базова лінія відносини Росії до ЄС буде відрізнятися наступністю".
Термін дії попередньої "Угоди про партнерство та співробітництво", укладеної Брюсселем і Москвою на 10 років, минув торік, нагадує газета. Але спроби прийняти документ, що прийшов би йому на зміну, зірвалися через розбіжності членів ЄС один з одним - російська сторона успішно вбивала клини між європейськими урядами. Західна Європа прагнула поліпшити відносини з Москвою, а колишні радянські сателіти - Польща, а потім Литва - блокували переговори.
Британський уряд, розсерджений реакцією Москви на вбивство Литвиненка, теж висував жорсткі умови. Лондон наполіг на тому, щоб у мандат на переговори було включене формулювання, що стосується співробітництва в судово-правовій сфері. Один європейський дипломат назвав його "доповненням імені Литвиненка", оскільки даний пункт покликаний забезпечити видачу Росією Андрія Лугового - головного підозрюваного в отруєнні російського дисидента, що став депутатом російського парламенту.
Крім того, у рамках угоди Росії прийдеться послабити контроль над своїми трубопроводами і надати європейським інвесторам більше захисту, вказує The Financial Times. "Угода про співробітництво" повинна буде стосуватися таких питань, як торгівля і безпека, а також взаємодія в основних галузях, у тому числі в енергетиці.
Найважливішу роль у знятті Вільнюсом свого вето зіграв таємний додаток, з яким ознайомилася FT: У ньому партнери по ЄС визнають, що Росія, підписавши Енергетичну хартію, уже погодилася виконувати її основні положення.
"Газпром" зобов'язаний буде надати третім сторонам доступ до своєї трубопровідної мережі і більш ґрунтовний захист одержать іноземні інвестори в Росії (раніше Shell, BP та інші фірми вже постраждали від дій влади, нагадує видання). Росія раніше заявила, що не стане ратифікувати хартію доти, поки її не будуть дотримуватись самі члени ЄС. За словами Москви, ті вже кілька разів блокував спроби "Газпрому" придбати європейські компанії.
Переговори, які почнуться на червневому саміті в Сибіру, можливо, затягнуться на багато місяців, визнає FT, оскільки обговорювати потрібно дуже непрості питання. Дипломати попереджають, що до остаточної ратифікації угоди може минути близько двох років.
Хоча міністри закордонних справ країн ЄС і домовилися про мандат на переговори щодо "Угоди про співробітництво та партнерство", у рядах європейців відразу виникли нові розбіжності, пише німецька Handelsblatt. З подачі Польщі знову почалася суперечка навколо статусу колишніх республік СРСР.
Суперечка навколо нової східної політики ЄС розгорілася ще на початку 2007 року - втім, тоді східна політика була відкладена в довгий ящик. Тепер же дебати із цього приводу відновилися: на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС Польща запропонувала перші ідеї "Східного партнерства".
На думку Польщі, ЄС повинен піти на зближення з пострадянськими державами, а в перспективі на вступ у ЄС України, Молдавії, Грузії, Азербайджану, Вірменії та Білорусії. Ініціативу поляків підтримали Швеція, Німеччина і Франція.
Однак єврокомісар із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер наполегливо застерегла від спроби підготувати нове розширення на Схід. "Одна країна не може змінити політику Євросоюзу", - відзначила вона, і обнадіювати, наприклад, Україну перспективою вступу в ЄС - це "погана ідея". У цей час ЄС веде переговори щодо членства тільки з Хорватією і Туреччиною.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас