Стельмах переміг долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах переміг долар

Валюта
3862
Минулого тижня голова НБУ Володимир Стельмах довів свою самостійність і незалежність навіть від Ради Нацбанку. Незважаючи на опір останньої і різкі нападки опозиції, центробанк зберіг установлений ним новий офіційний курс - 4,85 грн./$. На 5 коп. дешевше НБУ викуповував наприкінці минулого тижня надлишок гривні на міжбанку, стабілізувавши тим самим безготівковий валютний ринок на позначці 4,78-4,8 грн./$.
Банкіри впевнені: якщо регулятор продовжить активну роботу на міжбанківському ринку і на цьому тижні, безготівкові котирування залишаться на цьому рівні, а курс покупки долара в обмінниках виросте зі спекулятивного рівня 4,3-4,45 грн./$ до 4,7 грн./$, а згодом може дотягти і до 4,74-4,76 грн./$. Але фінансисти не радять масово позбуватися від американської валюти, як тільки та почне підніматися в ціні, оскільки восени гривня може відкотитися до 4,9-5 грн./$.
Атака на долар
Перегляд Нацбанком офіційного курсу був обставлений майстерно. Спочатку голова НБУ Володимир Стельмах на з'їзді ЄБРР заявив журналістам про необхідність ревальвувати гривню. Реакція на це не змусила себе довго чекати - у понеділок ошелешені одкровеннями регулятора фінустанови стали повально скидати долар, внаслідок чого безготівковий курс моментально просів до 4,72-4,74 грн./$, а готівковий - до 4,65-4,7 грн./$. Паніка наростала з кожним днем, і вже до середини минулого тижня експортери продавали "зелені" по 4,52 грн./$, а населення - по 4,3-4,5 грн./$. Підливали олії у вогонь і самі банки: минулого тижня залишки на коррахунках упали до максимально низького значення цього року - 13,1 млрд грн. Загострення гривневого дефіциту відразу накрутило ціни на ресурс - ставки по overnight досягали 40% річних, і фінустанови скидали долар, щоб обзавестися дефіцитною нацвалютою.
"З долара виходили практично всі, навіть спекулянти відмовлялися його викуповувати за заниженим курсом, обмежуючись обсягами, необхідними для задоволення запитів конкретних клієнтів", - розповів керуючий Київської обласної дирекції АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.
Про трагічність ситуації свідчило те, що НБУ, що дотепер усіляко зв'язував грошову масу, починаючи з 19 травня став щодня підживлювати підопічних своїм фінансуванням: обсяги кредитування overnight коливалися в коридорі 2-2,6 млрд грн. на добу. У середу центробанк взагалі зважився на небачений крок, провівши рефінансування строком до року в розмірі 883,1 млн грн. Попутно, щоб розжитися нацвалютою, банкіри скидали зі своїх портфелів цінні папери: рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" повідомило, що в першому кварталі до дострокового викупу (оферти) було пред'явлено корпоративних облігацій на 1,5 млрд грн. За його прогнозами, у другому кварталі ця цифра може вирости ще на 1,1 млрд грн., а в третьому - на 0,9 млрд грн.
Коли збентежені банкіри вже прогнозували зміцнення гривні до 3,8-4,2 грн./$, рішення про перегляд офіційного курсу Нацбанку в минулий четвер дійсно виглядало рятівним. У той момент фінансистів не бентежило, що воно не укладається в Основи грошово-кредитної політики на 2008 р. (там закладений коридор 4,95-5,25 грн./$). Для них справжнім полегшенням стала можливість продавати регулятору долар по 4,8 грн./$ (курс покупки ВКВ центробанком і раніше був на 5 коп. нижчим від офіційного), а не по 4,52 грн./$, як у минулу середу. Забувши про попередні дії зі зв'язування грошової маси, фінансисти відразу нарекли Володимира Семеновича рятівником. "У минулий четвер НБУ вийшов з покупкою американської валюти по 4,8 грн./$ - були задоволені всі заявки банків у рамках установлених на них лімітів. Після чого котирування на міжбанку піднялися до 4,78-4,8 грн./$", - розповів перший заступник голови правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Стельмаха скинуть?
Примітно, що регулятор встиг провернути покупку долара за новим курсом ще до закінчення Ради Нацбанку, на якій було ветовано рішення про перегляд офіційного курсу. До того ж відомство Стельмаха оперативно зреагувало на рішення Ради: практично миттєво скликали позачергове правління НБУ, на якому вето було подолано. Уміло Володимир Стельмах відхилив й обвинувачення Ради Нацбанку, члени якої продовжували викривати його в порушенні Основ грошово-кредитної політики, що передбачають на 2008 р. курсовий коридор на рівні 4,95-5,25 грн./$. "Вони встановлюють прогнозні орієнтири за обмінним курсом, що відрізняється від офіційного. У Раді Нацбанку поплутали курси. І взагалі, ми не ревальвували гривню, а просто усунули курсовий перекіс", - заявив Стельмах.
Як тільки депутати, що входять у Раду центробанку, переконалися в тому, що Володимир Стельмах не відступиться, вони перейшли до чисто політичних маневрів. "Усе, що зроблено НБУ, свідчить про високу непрофесійність правління і його голови. У нашій фракції є ініціатива підготувати проект постанови про недовіру керівництву Національного банку", - заявив у минулу п'ятницю народний депутат, член фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко. Хоча перед ним і замаячіла перспектива відставки, Стельмах зберігав спокій і новий офіційний курс. "На мене ніхто не давить", - стверджував він.
Але при цьому головний банкір країни все-таки знизив обороти на валютному ринку. Якщо під час перших інтервенцій торгами на міжбанку залишилися задоволені всі фінустанови, що подали заявки на покупку долара, то вже наступного дня Нацбанк все-таки урезонив підопічних. У п'ятницю він знову вийшов з курсом 4,8 грн./$, але цього разу задовольнив заявки лише наполовину. Таку поведінку регулятора пояснили двома факторами: у першу чергу, домовленістю з Мінфіном і Мінекономіки в розумних обсягах вливати в ринок додаткову грошову масу, не провокуючи нового інфляційного витка, у другу - зростанням 23 травня на 15% заявок на продаж американської валюти.
Готівковий долар подорожчає
Повторний вихід на міжбанк НБУ послабив напругу на безготівковому ринку, і до кінця п'ятничних торгів котирування закріпилися на рівні 4,78-4,8 грн./$. Поступово почала вирівнюватися і ситуація в обмінниках країни, де курс став підтягуватися до 4,65 грн./$, деякі фінустанови виставляли навіть покупку по 4,73-4,74 грн./$. Банкірів приємно здивувало ставлення українців до валютної проблеми, особливо на тлі відверто провокаційних готівкових курсів - іноді ті опускали і до 4,2-4,3 грн./$. "Збільшення продажу доларів спостерігалося, однак його не можна було назвати панікою", - повідав "ДС" начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко. "Звичайно, черги в обмінниках з охочих продати американську валюту були, фіксувалися і випадки конвертації доларових внесків у гривню, але дострокових розривів депозитних договорів у великій кількості ми не спостерігали. У цілому за тиждень обсяги продажу населенням ВКВ по середніх банках збільшилися на 20%, по системним - на 30%", - погодився з колегою начальник казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Фахівці не сумніваються, що в міру стабілізації готівкового курсу обсяги скидання українцями ВКВ будуть зменшуватися, і уповають на Нацбанк. "На цьому тижні все буде залежати від кроків НБУ з управління процесом рефінансування банківської системи, а також з викупу грошової одиниці США за курсом, близьким до офіційного", - відзначила директор департаменту казначейства Правекс-Банку Світлана Крамарова.
"При збереженні центробанком курсу безготівкової покупки на рівні 4,8 грн./$ фінустанови зможуть купувати готівковий долар в українців у середньому по 4,7 грн./$", - доповнив її Козирєв. У міру стабілізації ситуації експерти допускають підвищення курсу і до 4,74-4,76 грн./$. Хоча більшість опитаних все-таки радять сьогодні не здавати американську валюту. Експерти допускають повернення її до позначки 4,9-5 грн./$. Згідно з оптимістичними прогнозами це відбудеться наприкінці вересня - початку жовтня, песимістичними - у середині грудня.
"Не виключено, що зараз чиновники користаються з можливості здешевити свій зовнішній борг. Адже цього року Україна повинна виплатити по різних зовнішніх запозиченнях у сукупності близько $700 млн, а також гасити свої газові заборгованості. І нинішня ситуація дозволяє ці запозичення здешевити шляхом зниження курсу покупки ВКВ. Так що не виключено, що після всіх виплат ми повернемося до колишніх курсових орієнтирів", - підкреслив директор казначейства одного з банків.
Валютні перипетії трохи змінять ставлення до долара і юридичних осіб. "Наші компанії почали вдаватися до прив'язки своїх зовнішньоекономічних контрактів не до нацбанківського, а до ринкового курсу долара з того моменту, як міжбанківські котирування стали разюче відрізнятися від офіційного курсу. Настільки значні курсові різниці відіграють велику роль у рентабельності бізнесу, особливо якщо врахувати, що вона в українських підприємств зараз і без того невисока - 10-20%", - розповів Андрій Оністрат.
Причому це торкнулося не тільки доларових контрактів, але й угод у євро. Адже слідом за переглядом офіційного курсу американської валюти змінилося нацбанківське котирування й у євро - за тиждень він подешевшав на 19 коп. (до 7,64 грн./євро), оскільки курс євровалюти розраховується в НБУ шляхом множення офіційної вартості грошової одиниці США на міжнародне котирування долар/євро на даний момент.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас