Огляд українського ринку акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд українського ринку акцій

Фондовий ринок
674
На минулому тижні індекс ПФТС упав на 5.4% до 919.34 пункту.
Обсяг торгів склав 982.3 млн. грн. (падіння на 3.9%), у тому числі обсяг торгів акціями склав 404.5 млн. грн. (зростання на 62%). Найбільші обсяги торгів спостерігалися з акцій: "Стаханівського вагонобудівного заводу" (SVGZ) - 21.5 млн. (падіння котирувань на 6.3%), Райфайзен Банк Аваль (BAVL) - 24.9 млн. (-8.7%), Дніпроенерго (DNEN) - 22.9 млн. (-5%), НАСК "Оранта" (SORN) - 22 млн. (-0.6 %), Західенерго (ZAEN) - 22 млн. (-5.5%), Запорізький ферросплавний (ZFER) - 21 млн. (-0.4%). У цілому на ринку спостерігалася переваги пропозиції, над попитом, що й призвело до падіння ринку.
Серед внутрішніх факторів першопричиною корекції фондового ринку є переоцінка вартості паперів інвесткомпаніями та фондами після зміцнення гривні стосовно долара на 3-4%. Також минулого тижня стало очевидним, що спроби Прем'єр-міністра "зрушити з місця" процес приватизації найближчим часом не увінчаються успіхом.
Таким чином, надії учасників фондового ринку на формування всередині українських "двигунів ринку" виявилися безперспективними й подальший розвиток ситуації в Україні, у більшій мері, буде залежати від загальносвітової економіки, вплив якої після вступу країни до СОТ буде щомісяця зростати. На сьогодні світові ринки падають під тиском цін на нафту. У порівнянні з початком минулого тижня зростання котирувань на нафтові ф'ючерси з поставкою в липні (NYMEX Crude) склало 4% - з 126.72 до 132.19.
Україна, яка є залежною від експортних поставок енергоносіїв, так само не змогла уникнути впливу цього фактору. З огляду на наявність настільки потужних негативних факторів тиску на ринок падіння на 5.4% можна вважати позитивним результатом. Максимальним рівнями корекції могли стати 7-10% (або 880 - 890 пунктів індексу ПФТС). Позитивний настрій попередніх тижнів не дозволив ринку стрімко "просісти" до цих рівнів, багато в чому завдяки тенденції, що намітилася, росту обсягів угод з ліквідних паперів. Однак на поточному тижні, при відсутності позитивних новин, ринок імовірно опуститься до цих рівнів і спробує опуститися ще нижче.
З огляду на домінування спекулятивних дій на сировинних і товарних біржах усього святу та їх високу волатильність, український фондовий ринок ризикує "отримати" всі ці симптоми, на тривалий період літнього періоду, починаючи вже з наступного тижня.
Генерація енергії
Індекс Магістр-генерація енергії за підсумками минулого тижня знизився на 6.69%.
Знизилися в ціні акції Донбасенерго (DOEN) - 8.3%, Центренерго (CEEN) - на 8.1%, Західенерго (ZAEN) - на 5.5%. Дніпроенерго (DNEN) - на 5.0%. Інтервал зниження ціни розподільників, крім рейтингових угод, стояв у широкому інтервалі - від 2 до 22%. Зміна котирувань генеруючи компаній, відбулося в рамках цінової корекції, на тлі внутрішнього негативного тла.
Невизначеність із приватизацією обленерго та скорочення ліквідності фінансової системи України вже стали причиною значного зниження інтересу нерезидентів до української генерації. Більш того, нерезиденти сформували свої рівні продажів з кожного з паперів, що стало причиною руху котирувань всередині цінових діапазонів. Динаміка котирувань акцій, яка спостерігається останнім часом, демонструє зменшення мультиплікаторів "вартість/загальні встановлені потужності" (середнє значення 253 USD за Квт)
Машинобудування
Індекс Магістр-машинобудування за підсумками тижня впав на 3.47 %
Акції підприємств машинобудівного сектора, які 2 тижня тому зросли, минулого тижня "відкотилися" на 3-6% у зв'язку з відсутністю гривні в країні (подорожчання гривні на міжбанку склало 27% при одночасному зміцненні UAH до USD до 4.4 грн.) і бажанням зафіксувати прибуток з раніше відкритих коротких позицій. Обсяг торгів у секторі машинобудування склав 79.8 млн. грн. (збільшення на 31% від показника позаминулого тижня). Технічне зростання показали акції тільки одного підприємства (за тиждень була укладена одна угода) - Донецькміськмашу (DGRM) - на 17.3% (обсяг торгів - 23.9 тис. грн.).
Найбільше падіння, серед ліквідних паперів сектора, було зафіксовано з акцій УкрАвто (AVTO) - на 10.9% (3.7 млн. грн.), Стаханівського вагонобудівного заводу (SVGZ) - на 6.3% (29.8 млн. грн.), Азовобщемашу (AZGM) - на 6.1% (1.3 млн. грн.), Луганськтепловозу (LTPL) - на 5.8% (265.9 тис. грн.) і Мотор Січі (MSICH) - на 5.5% (13.9 млн. грн.). Падіння котирувань SVGZ, імовірно, пов'язане з майбутньою допемісією акцій (плановане розміщення з 8.06 по 29.06.2008), після чого УФ підприємства збільшиться вдвічі до 79.2 млн. грн.
Фінанси
Індекс Магістр-фінанси за підсумками тижня знизився на 6.49%. Котирування акцій банківського сектора знижувалися на всьому фронті. Основним причинним фактором зниження ринкової вартості банків ми вважаємо загальну для всього ринку тенденцію подорожчання іноземних позик і переоцінку справедливої вартості у зв'язку зі зміною офіційного валютного курсу НБУ. Більш того, через ревальвацію гривні, банки змушені знижувати прогнозні показники прибутковості з валютних кредитів, що разов зі зниженням темпів залучення довготермінових коштів негативно позначаються на результатах.
Повідомлення про одержання зовнішніх позик (залучення кредиту на 20 млн USD для банку Родовід) носять фрагментарний характер і не можуть зробити істотної підтримки банківській системі України, тому що обсяги - незначні. Позитивний прогноз на 2008 рік впевнено зберігають тільки лідери сектора - Укрсоцбанк і Райффайзен Банк Аваль.
Впали в ціні наступні папери: Мегабанк (MEGA) - на 9.26% (0.6 млн. грн), Райффайзен Банк Аваль (BAVL) - на 8.67% (24.9 млн. грн), Укрсоцбанк (USCB) - на 7.74% (13.1 млн. грн) і Родовід (RODB) - на 6.63% (4.9 млн. грн). Обсяги торгів зросли до 45.8 млн. грн у порівнянні з 20.3 млн. грн тижнем раніше.
Падіння котирувань Укргазбанку (UGZB) на 28.00% ми не вважаємо показовим через незначний обсяг торгів (35 тис. грн). Ми очікуємо, що учасники ринку будуть займати обережну позицію у зв'язку з нестабільністю ринку і понад 80% торгів будуть проводитися за два традиційними лідерами банківського сектора.
ГМК
З огляду на більш ніж 80% залежність доходів металургів від експортних поставок, головним фактором зниження минулого тижня котирувань цінних паперів сектору ГМК стали зміни офіційного курсу НБУ та очікування подальшої ревальвації гривні.
В результаті всі акції металургів, за винятком Дніпроспецсталі, опинилися в зоні найбільшого падіння даного сектора і ринку в цілому. Компанію їм склали пов'язані технологічно та економічно трубні заводи. Найменше падіння серед металургів показала Дніпроспецсталь після продажу її Інтерпайпом на користь груп Приват і VS Energy.
Лідерами падіння стали ті з підприємств, з яких оголошена допемісія: Дніпропетровський МК ім. Дзержинського (DMKD) - 42.5%, ІНТЕРПАЙП Нижньодніпровський трубопрокатний завод (NITR) - 18.6%. Лідерами росту стали знову включена, після 2-х літньої відсутності, у лістинг Запоріжсталь (ZPST) - 49.0%, Запорізький алюмінієвий комбінат (ZALK) - 4.3%, Авдіївський коксохімзавод (AVDK) - 3.5% і Шахта Комсомолець Донбасу (SHKD) - 2.1%
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас