Мережі вимагають вето — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мережі вимагають вето

Казна та Політика
877
Українські рітейлери просять президента Віктора Ющенка ветувати постанову уряду, якою уводиться обмеження торговельної надбавки на соціально значимі товари на рівні 15%.
Відповідне звернення до президента від Української аграрної конфедерації і профільних асоціацій рітейла буде направлено найближчим часом. Ліміт надбавки поширюється на 20-40% товарів, що продаються в мережах - обмеження цін на них приведе до збитковості діяльності, упевнені рітейлери. "Це може привести до збільшення частки стихійної торгівлі", - говорить директор асоціації торгівлі "КОРТС" Ігор Кишко.
За його словами, зниження рентабельності бізнесу змусить мережі шукати ресурси скорочення витрат, зокрема - обмежувати асортименти продуктів, знижувати їх якість і скорочувати витрати на персонал. "Вступ у дію цього закону може тільки ускладнити явище, з яким покликаний боротися (інфляцію)", - вважає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
Кабміну надається право доповнювати та уточнювати список соціально значимих продуктів. На думку учасників ринку, у законі недостатньо чітко прописано це поняття. За словами президента Союзу молочних підприємств Лідії Карпенко, раніше до соціально значимих товарів належали тільки молоко і масло: "Однак тепер під ними мають на увазі ще близько 15 продуктів молочної лінійки, зокрема, ряжанку". Як альтернатива пропонується направляти адресну допомогу для нужденних верств населення на закупівлю продуктів.
За останній місяць президент ветував кілька урядових розпоряджень (зокрема, надання Держкомрезерву розстрочки з оплати ввізного мита на продукцію тваринництва, цукру і кондитерських виробів), і ймовірність того, що він піде назустріч представникам бізнесу, велика. "Пропонований законопроект про фіксацію надбавки в торговельних мережах не забезпечить швидкий антиінфляційний результат, оскільки Кабмін і місцеві адміністрації, відповідно до закону про ціни та ціноутворення, і без того розпоряджаються інструментарієм регуляції цін у роздрібній торгівлі", - заявляв голова секретаріату президента Віктор Балога. Такої ж думки дотримуються і представники Партії регіонів. "Супермаркети можуть не вкластися в 15%, і тоді продукти почнуть зникати з полиць", -сказав парламентарій від ПР Борис Колесников.
Експерти відзначають, що принципових нововведень прийнятий закон не містить, оскільки торговельні надбавки на соціальні товари і так регулюються. "Я думаю, рітейлерів хвилює, що уряд буде розширювати список таких товарів нескінченно", - вважають фахівці. Рада прийняла закон про обмеження торговельної надбавки на соціально значимі товари 16 травня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас