Банкіри прогнозують зростання ставок за іпотечними кредитами після підвищення ДІУ вартості рефінансування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прогнозують зростання ставок за іпотечними кредитами після підвищення ДІУ вартості рефінансування банків

Кредит&Депозит
555
Банкіри прогнозують зростання ставок за іпотечними кредитами на 3 - 4 п. п. до 18 - 21% після підвищення Державною іпотечною установою (ДІУ) вартості рефінансування банків.
"Я можу сказати, що якщо раніше орієнтири ставок був 15 - 18 по гривні, то зараз, я думаю підростемо до рівня 18 - 21. Тобто зростання процентних ставок у гривні на 3 - 4% відбудеться", - сказав директор департаменту казначейських операцій банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.
Перший заступник голови правління "Банку НРБ" Владислав Кравець також прогнозує зростання ставок за іпотечними кредитами.
"Так, безумовно (виростуть), рівно на ту величину, на яку підвищило ДІУ. Тобто банки, просто збережуть свою маржу насправді. Це той зазор, що враховує ризики банку, тому що у разі якогось дефолту банки повинні негайно замінити предмет реіпотеки. Банк не може знизити свою маржу, тому що всі ризики з подальшого використання грошей, які рефінансовано, вони лежать на банку. Маржа буде стабільною. Скільки не підвищує, виходить, відповідно, просто, на цю же вартість буде підвищуватися вартість іпотечних кредитів", - сказав він.
Голова правління Інвест-Кредит Банку Сергій Щербина також уважає, що підвищення ДІУ вартості рефінансування банків відіб'ється на підвищенні ставок за іпотечним кредитуванням.
"Якщо ми виходимо з того, що раніше нам поставляли ресурси за 9,99, а зараз вийшли на 13,5, то три з половиною цих відсотки вони додадуться. Ніхто ж у збиток не буде видавати кредити. Якщо в нас фондування стало дорожче, значить і кінцевому споживачеві буде дорожче", - прокоментував він.
Як повідомляло агентство, 15 травня ДІУ підвищило ставку рефінансування іпотечних кредитів на 3,6 п.п. до 13,5%.
Кабмін створив Державну іпотечну установу в жовтні 2004 року.
Основна мета діяльності ДІУ - рефінансування іпотечних кредитів за рахунок коштів, отриманих від розміщення цінних паперів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас