Нацбанк списує найбільші банки в резерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк списує найбільші банки в резерв

Валюта
1849
Як стало відомо "ЭИ", правління Нацбанку рекомендує всім великим банкам направити прибуток за минулий рік у резервний фонд, щоб його розмір максимально наблизився до 25% капіталу. У такий спосіб центробанк готує банкірів до важкого року.
Джерело в одному з великих банків розповіло, що на зборах акціонерів його банку був присутній чиновник з департаменту банківського нагляду НБУ. "Нам рекомендували направити прибуток банку в резервний фонд у повному обсязі, щоб бути готовими до покриття можливих збитків цього року", - розповів банкір. За його словами, представники центробанку планують бути присутніми на зборах акціонерів всіх найбільших банків і від усіх вимагати того самого - резервувати максимальну кількість прибутку на покриття ризиків, пов'язаних з уповільненням темпів зростання банківської системи.
Цю інформацію підтвердив виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Киреєв. "Ми присутні на зборах акціонерів українських банків і нагадуємо про існування ст. 16 закону "Про банки і банківську діяльність". Вона вимагає, щоб у резервний фонд банку направлялося не менше 5% його прибутку, поки розмір фонду не складе 25% капіталу", - сказав Киреєв. Він вважає, що в такий спосіб банки зможуть знизити свої ризики в умовах уповільнення темпів зростання банківської системи.
Судячи зі статистики, представники НБУ відвідують також середні банки. Протягом квітня і двох декад травня близько 15 банків оголосили про те, що весь свій прибуток направлять у резервний та інші фонди.
Банкіри вважають дії НБУ правильними. На думку голови правління Сведбанку Сергія Тігіпка, до кінця року темпи зростання активів по банківській системі за оптимістичним сценарієм складуть 40-45%. "У таких умовах банки більше уваги повинні приділяти системам керування ризиками і мати резерви для покриття можливих втрат", - говорить банкір.
При цьому експерти вважають, що дії центробанку можуть вплинути на котирування акцій тих банків, які мало уваги приділяли наповненню резервного фонду. У лістинг ПФТС входять акції Укрсоцбанку, "Райффайзен Банку Аваль", банків "Південний", "Форум", "Родовід Банку", Укргазбанку.
На думку гендиректора інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Дмитра Тарабакіна, це не зовсім позитивна новина для ринку. "Направлений в резервний фонд прибуток означає, що банки втрачають можливість використовувати його у своїй діяльності і розвитку. Важко сказати, як це вплине на прибутковість їхнього бізнесу, але звучить така новина негативно", - упевнений Тарабакін.
А керівник інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов вважає, що вимоги НБУ не зроблять особливого негативного впливу на ціну акцій банків, що котируються на ПФТС. "Резервний фонд ураховується в капіталі банку, а новини про збільшення капіталізації не є поганими", - резюмував аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас