Європа наполягає на лібералізації регулювання азартних ігор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа наполягає на лібералізації регулювання азартних ігор

141
Необґрунтований утиск учасників ринку азартних ігор з боку державних органів став головною темою Європейського Грального Брифінгу (European Gambling Briefing) в Амстердамі (Нідерланди), у якому взяли участь 155 представників грального бізнесу з більшості країн Європи, а також Північної Америки, Азії та Африки.
Нагадаємо, що недавно Європейська Комісія пред'явила позови 10 державам-членам Євросоюзу. Позови пов’язані з порушеннями принципів Європейського Співтовариства, а саме з необґрунтованою жорсткістю умов для грального бізнесу в окремих сегментах ринку. Особливо в цьому контексті виділяється Греція, де в 2002 році урядом був прийнятий закон, покликаний скоротити кількість нелегальних гральних закладів. Він уводив заборону на будь-які електронні азартні ігри поза гральними закладами. На практиці ж вийшло, що даний закон забороняв будь-які комп'ютерні та інші електронні ігри в Греції.
Обурена громадськість улаштувала численні акції протесту. Після цього прозвучала реакція органів Євросоюзу. Європейський суд зобов'язав Грецію скасувати даний закон і визначив штраф у розмірі 936 євро за кожний день затримки зі скасуванням. Через те, що грецька влада проігнорувала дану постанову, зараз Європейський суд хоче збільшити штрафні санкції до 37 тисяч євро на день.
Європейський досвід повинен бути обов'язково врахований Україною. Закон «Про загальнонаціональну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» (прийнятий 18 березня 2004 року) передбачає приведення правової системи України у відповідність із критеріями правової системи Євросоюзу (acquis communautaire), що є необхідною умовою євроінтеграції.
Законом про адаптацію до законодавства Євросоюзу чітко регламентується контроль відповідності кожного законопроекту нормам правової системи ЄС. Явне протиріччя таким принципам адаптації українського законодавства правовій системі Євросоюзу мало не виникло в сфері регулювання грального бізнесу.
З моменту початку роботи парламенту нового скликання було зареєстровано 4 законопроекти, що пропонували різку жорсткість регулювання грального бізнесу в Україні. Наприклад, пропонувалося винесення гральних закладів у кілька вилучених зон, за прикладом Російської Федерації (що не проводить подібної адаптації свого законодавства до європейського). Кілька українських політиків під час виборів київського міського голови відкрито спекулювали темою боротьби з гральним бізнесом, навіть не припускаючи, яку шкоду їхні дії можуть завдати зовнішньополітичному курсу країни в майбутньому.
На даний момент, положення згаданих 4 законопроектів перебувають у процесі об'єднання в єдиний законопроект, що зможе підтримати профільний парламентський Комітет з питань промислової політики. Однак остаточне прийняття цього закону буде залежати від його відповідності нормам правової системи ЄС, регулювальні органи якого сьогодні однозначно виступають за лібералізацію правил ведення грального бізнесу
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас