Інфляція може привести до глобальної економічної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція може привести до глобальної економічної кризи

1172
Організація Економічного Співробітництва вчора оприлюднила звіт за підсумками економічного розвитку країн Азії, Африки і Латинської Америки за перший квартал 2008 фінансового року. Представники цієї міжнародної організації визнали, що цим регіонам незабаром загрожує економічна криза.
Поки падіння темпів розвитку в Європі і США не стало загальносвітовою тенденцією. Криза фондового ринку і банківської сфери зараз більше обговорюється на майданчиках Європи і Північної Америки, навіть промисловість цих країн поки зберігає досить прийнятні темпи розвитку. З азіатських країн останнім часом постраждала одна Японія. Але експерти припускають, що незабаром криза докотиться до таких країн, як Китай та Індія, які зараз стрімко розвиваються.
Організація економічного співробітництва активно сигналізує про майбутній глобальний економічний спад, при цьому росте ймовірність того, що такі країни як Китай, Індія і Бразилія найближчим часом також стануть жертвами кризи. Складений індекс випереджальних індикаторів по Єврозоні, що приковує до себе загальну увагу, у березні різко знизився, особливо в Італії і Франції, звідки тривожні сигнали надходять ще частіше, ніж з Великобританії. Даний показник використовують для прогнозування розвитку економічного циклу приблизно на шість місяців.
У більшості країн, що розвиваються, як і раніше відзначається високе зростання, однак, невтримна інфляція починає руйнувати ділову довіру. ОЕСР, свого роду клуб багатих держав, підкреслює, що останні дані свідчать про можливий спад у Бразилії, Індії та Китаї. Росія єдина країна з так званої четвірки держав, що розвиваються, таких як Бразилія, Росія, Індія, Китай, що як і раніше перебуває на підйомі, однак у квітні рівень інфляції в країні досяг 14,3 %, через насичення економіки прибутками від продажу нафти і газу.
Ціновий тиск в усьому світі, що розвивається, досягає тієї сили, що, за відсутності стримуючих заходів з боку уряду, незабаром може поставити під загрозу стабільність. Рівні інфляції досягли наступних позначок: Венесуела (22%), В'єтнам (21%), Латвія (18%), Катар (17%), Пакистан (17%), Єгипет (16%), Болгарія (15%), ОАЕ (11%), Естонія (11%), Туреччина (9.7%), Індонезія (9%), Саудівська Аравія (9%), Аргентина (8.9%), Румунія (8.6%), Китай (8.5%), Філіппіни (8.3%), Індія (7.6%). У багатьох із цих країн зараз розкручуються найдужчі інфляційні спіралі за останні тридцять років, що приводить до масштабних безладів.
Для найбідніших країн основним каталізатором інфляції є зростаюча вартість продуктів харчування та енергоносіїв, тоді як інші попадаються в пастку прив'язки власних валютних курсів. Більшість країн Перської затоки прив'язана до долара, що змушує їх слідувати монетарній політиці ФРС США, що гіпер-стимулює і веде до неминучого перегріву.
Крім того, Азія зараз бореться з наслідками руйнівних ураганів і землетрусів, а це не може не позначитися на економічних показниках країн регіону. Головним "локомотивом" економіки Азії поки залишається Китай, але експерти вже відзначають перегрів його економіки. Незабаром його лідери змушені будуть відмовитися від такого стрімкого розвитку і перейти до більш продуманого прогресу. Інакше країна може ввійти в кризу надвиробництва і нездатності збути свою продукцію на зовнішньому ринку.
В основному ситуація поки не катастрофічна, але тепер стає зрозуміло, що світова економіка вийшла на новий етап світової глобалізації. Криза в США приведе до біржової лихоманки і кризи банківської сфери в Європі, і це у свою чергу знижує загальні показники регіону. І після цього криза збільшує ціни на нафту і доходить до майже всіх регіонів світу. Тепер, аналітики вважають, що кінець кризи повинен спочатку позначитися в США, а потім й інші країни, одержавши позитивний сигнал, вийдуть із застою.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас