Шлапак: Рішення НБУ щодо ревальвації гривні не можна пояснити тиском Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Рішення НБУ щодо ревальвації гривні не можна пояснити тиском Кабміну

Валюта
901
Рішення Національного банку України про ревальвацію гривні не можна пояснити тиском з боку Кабінету міністрів.
Про це сьогодні на брифінгу заявив перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак. "Сподіваюся, що немає тиску на НБУ з боку уряду", - відзначив він.
Шлапак також відзначив, що голова правління НБУ Володимир Стельмах не є тією фігурою, яка може бути об'єктом якого-небудь тиску.
Перший заступник глави Секретаріату також висловив надію, що наступного тижня Рада і правління НБУ зберуться і проаналізують ситуацію з курсом гривні. На сьогодні ж НБУ відсторонився від регуляції курсу гривні по відношенню до долара, оскільки не виходить на торги, додав він.
Кажучи про методи стабілізації курсу національної валюти, Шлапак відзначив, що для того, щоб заспокоїти банки, бізнес і населення, необхідно, щоб вже в понеділок НБУ вийшов на торги, продемонструвавши здатність утримувати курс гривні на рівні 4,85 грн/дол.
Раніше сьогодні Шлапак заявив, що ради боротьби з інфляцією, зростання якої за січень-квітень склало 13,1%, Кабінет міністрів разом з Національним банком вибрали "дуже контроверсійний шлях активного охолодження економіки в цілому". "Застосування таких заходів дає результати саме в період перегріву економіки, симптомами чого зокрема є перевиробництво. В Україні спостерігається абсолютно протилежна тенденція - недостатність пропозиції ради задоволення попиту", - сказав Шлапак.
Перший заступник глави Секретаріату нагадав про вже існуючу проблему з негативним сальдо зовнішньоторговельного балансу, яка після ревальвації стане критичною (за оцінками експертів - близько 10% ВВП). Саме тому експерти заявляють про неминучість девальвації курсу вже в найближчому майбутньому. "Розгойдування курсу - останнє, що потрібне економіці на сьогодні", - відзначив Шлапак.
За словами Шлапака, відбулося руйнування головного якоря стабільності в економіці - стабільності національної валюти. Адже, навіть, наступного дня після ухвалення рішення про ревальвацію офіційного курсу Національний банк, все одно, не здійснював інтервенції в його підтримку і курс на міжбанківському ринку склав вже 4,65 грн/дол. США. "З таким же успіхом ми могли встановити курс 4,40 або 4 грн", - сказав перший заступник глави Секретаріату.
Він також відзначив, що населення, яке, незважаючи на всі негативні сигнали, вірило Національному банку, було спокійним і тим самим підтримувало стабільність економіки в цілому, більше всього постраждало від таких рішень. "Самоусунення Національного банку з валютного ринку привело до такої ревальвації наявного обмінного курсу, яка є еквівалентним втраті 6 млрд грн заощаджень громадян. Такої санкції ніхто не давав", - підкреслив Шлапак.
Крім того, за його словами, зв'язок зменшення інфляції з ревальвацією достатньо слабкий. Це підтверджується аналізом інфляційних тенденцій 2004 і 2005 рр. - очевидна залежність від обсягів соціальних виплат. Так, в 2004 р., після різкого збільшення таких виплат, інфляція також різко прискорилася, тоді як здійснення ревальвації в 2005 р. не привело до її уповільнення. Шлапак ще раз підкреслив, що інфляція в 2008 р. носить не монетарний характер, а тому намагатися приборкати її монетарними методами - велика помилка.
Таким чином, за його словами, для здійснення ревальвації сьогодні не було вагомих підстав і цей крок можна розцінити як такий, що штовхає економіку до стагфляції - скорочення темпів економічного зростання при прискоренні темпів інфляції.
В той же час, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, коментуючи рішення НБУ про ревальвацію гривні від 22 травня, що жалкує, що політика починає втручатися в роботу Національного банку України. "Рада НБУ створена на політичній основі, і у зв'язку з цим виник певний дисонанс, до якого Кабінет міністрів не має ніякого відношення. Я хочу, щоб НБУ був дійсно незалежним органом, як це є в багатьох країнах", - підкреслила вона.
Нагадаємо, 21 травня Національний банк України укріпив гривню, змінивши офіційний курс гривни до долара США з 5,05 до 4,85 грн за 1 дол. Напередодні рада НБУ ветувала рішення правління про ревальвацію гривні. Правлінню банку було рекомендовано встановити офіційний курс в рамках 4,95-5,25 грн за 1 дол., як це передбачено в основах грошово-кредитної політики на 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас