Експерт: Долар кредитам не перешкода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Долар кредитам не перешкода

Валюта
683
Зміна Національним банком України офіційного курсу гривні до долара не вплине на обсяги кредитування в Україні.
Про це повідомив перший заступник голови Правління ЗАТ "Банк НРБ" Владислав Кравець.
За його словами, на сьогодні банкам необхідно буде переглянути свої валютні позиції, при цьому деякі банки зі зміною офіційного курсу убік зміцнення гривні могли зазнати збитків.
"Зараз банкам необхідно перерахувати свою валютну позицію з урахуванням тих курсів, по яких вони купували перед цим (до зміни офіційного курсу гривні) долар, і які зараз установлені Національним банком. Тобто, це валютна позиція банків до долара, ця позиція відкрита як страхові резерви під видані кредити, і природно, тут у банків виникли на рівному місці збитки, якщо курс, за яким вони купували, перевищує курс 4,85 грн./ дол. Все інше ніяк не вплине на кредити, ні на що, будемо спокійно працювати", - відзначив Кравець.
За його словами, рішення зміцнити курс гривні давно назрівало і сьогодні фактично не стало несподіванкою
"Воно (рішення про зміну офіційного курсу гривні до долара убік зміцнення) уже назрівало, тому що Національний банк України, не виходячи на ринок і не проводячи інтервенцій, повинен був підкоректувати офіційний курс, - сказав В.Кравець. - Звичайно ж, хотілося, щоб Національний банк проводив інтервенції, звичайно ж, хотілося, щоб він купив досить дешевий долар собі в резерви для того, щоб у майбутньому обслуговувати свої зовнішні позики України. Провівши таку інтервенцію, він би, по-перше, купив би недорого долари, здешевив обслуговування і боргове навантаження України, тобто купував би не по 5,05 (грн. за долар), а по 5,00, а міг би преспокійно купити по 4,7 (грн. за дол.), що дешевше для України, для того, щоб обслуговуватися по євробондах і залучених кредитах. І, по-друге, він би влив гривню, яка б допомогла вирівняти ДЕПО ставки, тому що нічні досить високі. І по-третє, підрівняти курс долара, який би не провалювався так глибоко, не валив би експорт і більш-менш відображав ті очікування, які є на сьогодні у всіх"
Що стосується того, скільки втратило населення, що зберігало кошти в доларі, то В.Кравець вважає, що багато хто позбувся від долара ще до зміни офіційного курсу. При цьому тим, у кого збереглися доларові депозити, експерт радить не приймати ніяких поспішних рішень.
"Насправді населення не втратить, якщо зараз на цьому етапі буде йти в гривню. Тобто, ті заощадження, які є, їх не потрібно чіпати. У цьому плані зараз ніяких різких рухів робити не потрібно, таких як іти в гривню, гривня сьогодні досить сильно інфлює. Можна спробувати піти в гривню, але потрапити у валюту, інфляція по який зжере будь-який відсоток, будь-який виграш від цього", - відзначив В.Кравець.
Він вважає, що рішення НБУ про зміцнення гривні стало черговим заходом в боротьбі з інфляцією, що, на його думку, може виявитися малоефективною.
"Отут все-таки превалює ідея того, що не можна і далі нарощувати інфляцію і, відповідно, один з її складових це монетарний підхід. Тобто, Нацбанк прийняв рішення не вливати додаткову гривню і викуповувати долар. У країні боротьба з інфляцією триває, але справа в тому, що по гривні дорожчають ставки депозитів і кредитів, як по нічних, так і по довгих. Потім це все перекладається на товари, тому що ви вже будете брати кредити в гривні з більш високими ставками, що позначається на більш високій собівартості. Потім більш високі ціни і наступний виток інфляції. Замкнуте коло", - відзначив Кравець.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас