Ціни і квоти: політичні питання продовольчого ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни і квоти: політичні питання продовольчого ринку

Аграрний ринок
620
Тільки 20% з виробленої соняшникової олії використовується для внутрішнього споживання
Кабінет Міністрів з дня на день скасує квоти на експорт соняшникової олії. До цього уряд закликають всі кому не лінь - виробники, експортери, Міністр аграрної політики і профільний комітет Верховної Ради.
Президент України і зовсім погрожує скасувати квоти сам, якщо цього не зробить уряд. Так що Юлія Тимошенко рано чи пізно змушена буде поступитися натиску. Як вплине вільний експорт на світовий ринок і внутрішні ціни на соняшникову олію, дізнавалася інтернет-газета "Сейчас".
Через квотування експорту соняшникової олії українські товаровиробники в цьому сезоні втратили 6 мільярдів гривень. Цю цифру оприлюднив заступник міністра агропрому Ярослав Гадзало на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної політики. Не втратили, а, скоріше, недоодержали, уточнюють галузеві аналітики.
Не квотами єдиними
"Оцінювати втрати виробників соняшникової олії можуть тільки обивателі і політики", - вважає директор аналітичної компанії "Проагро" Микола Верницький. Інтернет-газеті "Сейчас" він повідомив, що в нинішньому сезоні виробники продукту одержали більш високий прибуток, ніж у попередніх, за рахунок світового зростання цін, і тому про збитковість галузі говорити некоректно. Мова йде про недоотриманий гіпотетичний прибуток.
Але сказати, що квоти ніяк не відбилися на стані підприємств, теж не можна. В Україні за раз призупинили роботу 12 основних маслопереробних заводів. З одного боку, причиною тому стала традиційна для кінця сезону нестача сировини, з іншого боку - горезвісне обмеження експорту. З 12 березня Кабмін установив квоти на вивезення олії в обсязі 300 тисяч тонн. Обсяг виробництва в Україні майже в 2 рази більший, при цьому тільки 20% використовується для внутрішнього споживання. Таким чином, у підприємств просто немає вільних резервуарів для зберігання соняшникової олії.
Квота на експорт соняшникової олії - 300 тис.т. Виробництво - майже в 2 рази більше
Проблема галузі ще й у тому, що горезвісні квоти дісталися далеко не всім підприємствам, вважає керівник аналітичної служби компанії "АГРО Перспектива" Богдан Тимків. "Не можна сказати, що вони розподілялися прозоро", - заявив експерт інтернет-газеті "Сейчас".
На скорочення експорту вплинув і скандал з нібито забрудненою нафтопродуктами партією української олії, що надійшла на ринок низки країн Західної Європи, розповіла інтернет-газеті "Сейчас" керівник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник (див. "Сейчас", "Ложка нафти в бочку олії". І поки Єврокомісія не одержить результати українського розслідування причин цього явища, про різке збільшення експорту, а значить прибутки після зняття квот, говорити не доводиться.
Кабмін між молотом і ковадлом
Під натиском громадськості Кабінет Міністрів видав постанову про скасування квот на вивезення зерна. З олією же вирішили почекати - розгляд цього питання уряд відклав до наступного засідання. І все-таки скасування квот неминуче, вважає керівник аналітичного департаменту групи "Про-консалтинг" Олександр Соколов. У коментарі для інтернет-газети "Сейчас" він спрогнозував, що соняшникову олію відпустять у вільне плавання протягом місяця. Це - одна з вимог СОТ, членом якого Україна стала 16 травня. Експерт припускає, що за півроку скандал з нафтовим слідом в українській олії забудеться і експорт почне рости. І от тут уряд може зіткнутися із проблемою, якої так побоювався - зростанням цін на внутрішньому ринку.
Після скасування квот ціна за літр соняшникової олії на внутрішньому ринку може вирости до 20 грн., вважає Микола Верницький
Українці з кожним роком споживають усе більше соняшникової олії. Це стосується й товару із супермаркетів, і нерафінованого продукту для харчової промисловості. За прогнозами експертів, цього року в країні виросте виробництво майонезу, а значить і сировини буде потрібно більше. Ця тенденція в компанії з вільним експортом може привести до зростання цін. Різкого стрибка не буде, заспокоюють нас аналітики, але, за прогнозами Верницького, ціна за літр може дійти до 20 гривень. Кабінет Міністрів виявився свого роду між молотом і ковадлом. З одного боку - вимоги СОТ і виробників, з іншого боку - незаможні верстви населення, на яких подорожчання, нехай навіть і незначне, відіб'ється в першу чергу.
Кого захищати будемо?
Всі експерти згодні з тим, що при вільному експорті соняшникової олії уряду необхідно буде розробити інші важелі впливу на утворення цін на ринку. Можливо, з їх пошуком і пов'язане зволікання зі скасуванням квот.
Комітет ВР із питань аграрної політики рекомендує підсилити роль Аграрного фонду
Микола Верницький вважає, що необхідно ввести грошові дотації на продовольство для незаможних громадян і дозволити виробникові продавати соняшникову олію в Україні за світовими цінами. Так можна буде уникнути дефіциту продукту на внутрішньому ринку. Олександр Соколов вважає, що можливо й урядові преференції для самих виробників. Свою систему захисту передбачає і Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики. Його члени рекомендують уряду підсилити роль Аграрного фонду, що за допомогою інтервенцій на ринок і формування держрезерву буде стримувати роль цін.
"З економічної точки зору скасування квот для держави вигідне, - говорить Марія Колесник. - Але в цьому питанні можливі і політичні підґрунтя із серії "якщо Президент сказав одне, Прем'єр-міністр повинна сказати інше".
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас