Ющенко підписав указ про переведення нафтопроводу Одеса - Броди в аверсний режим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко підписав указ про переведення нафтопроводу Одеса - Броди в аверсний режим

Енергетика
429
Президент України Віктор Ющенко підписав указ "Про забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса - Броди" в проектному напрямі". Відповідний документ, датований 22 травня, опублікований на офіційному сайті глави держави.
Даний крок здійснюється з метою забезпечення реалізації проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору і підвищення рівня енергетичної безпеки України.
Указом глави держави створена міжвідомча робоча група, яка повинна розробити і подати в тижневий термін план заходів щодо переведення з 2008 р. нафтопроводу Одеса – Броди в режим роботи в проектному напрямі із збереженням при цьому рівня доходів від його використання. Робочу групу очолив перший заступник голови Секретаріату президента України, представник Президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.
На думку глави держави, добудова нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьск забезпечить країнам Євросоюзу найбільш короткий і економічний доступ до каспійської нафти. "Цей проект повинен стати невід'ємною частиною європейського енергоринку. У ньому зацікавлені Білорусь, Чехія, Польща та інші країни", - сказав глава держави. Він відзначив, що три чверті цього проекту вже функціонують. "Нам треба завершити цей процес, необхідний для функціонування проекту, і ми забрали політичні обставини, які цьому заважали", - сказав В.Ющенко.
Питання експлуатації нафтопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі, зокрема через наповнення його каспійською нафтою, обговорюватиметься завтра в ході міжнародного енергетичного саміту в Києві. "Ми на клітинному рівні, капілярно зацікавлені в тому, щоб інтеграція між бізнесом Азербайджану і України була якнайповнішою", - сказав глава держави.
Нове ТЕО на добудову нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьск розроблено на основі аналогічного документа, складеного раніше за замовленням Єврокомісії, заявив напередодні саміту уповноважений Президентом України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. "Це дуже хороше і серйозне обгрунтування", - відзначив він. Він також уточнив, що нове ТЕО розроблене з урахуванням створення в Україні нового сучасного комплексу з нафтопереробки.
Варто відзначити, на початку травня ц.р. голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Олег Дубина заявив, що питання роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямі Одеси буде вирішене до кінця першого півріччя поточного року. За його словами, для початку роботи в прямому режимі необхідно закачати в нафтопровід 450 тис. т легкої технологічної нафти, викачавши заздалегідь звідти технологічну нафту сорту Urals. "Цим на сьогоднішній день і займається "Укртранснафта", - відзначив він.
Всього ж за час роботи реверсного маршруту, з кінця 2004 р. по 1 травня 2008 р., прокачано 22 млн 036 тис. тонн сировини. Україна отримала у вигляді платежів за транзит і портових зборів 226,3 млн дол. У 2007 р. трубопроводом "Одеса-Броди" в реверсному режимі прокачано 9 млн 056 тис. тонн нафти, 2006 року - 3 млн 418 тис. тонн, в 2005 р. - 5 млн 754 тис. тонн, в 2004 р. - 1 млн 048 тис. тонн.
Нагадаємо, 26 лютого ц.р. Міжнародне трубопровідне підприємство "Сарматія" (м. Варшава, Польща) офіційно оголосило тендер з відбору розробника техніко-економічного обгрунтування проекту Євро-азіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК). 18 лютого ц.р. у Варшаві відбулося засідання правління розширеного ТОВ МТП "Сарматія" у складі п'яти учасників (PERN Przyjazn S.A., ВАТ "Укртранснафта", GOGC Llc., SOCAR і AB Klaipedos Nafta). За наслідками засідання був підписаний Протокол і затверджено низку документів, серед яких Технічне завдання на підготовку Техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) проекту ЄАНТК, Запит пропозицій і Умови проведення тендеру.
Таким чином, у виконання домовленостей, досягнутих під час Енергетичних самітів у Кракові 11 травня 2007 р. і Вільнюсі 10 жовтня 2007 р., сторони-учасниці розширеної "Сарматії" почали тендерну процедуру з вибору розробника майбутнього техніко-економічного обгрунтування проекту добудови нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьск".
МТП "Сарматія" було створене 12 червня 2004 р. ВАТ "Укртранснафта" і польською компанією PERN Przyjazn з метою забезпечення залучення інвестицій для проектування і добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського міста Плоцьк. Під час енергетичного саміту в м. Вільнюс в жовтні 2007 р. коло учасників МТП "Сарматія" був розширений до п'яти. Відповідний договір був підписаний Державною нафтовою компанією Азербайджану, Грузинською нафтовою і газовою корпорацією, литовською компанією "Клайпедос нафта", нафтотранспортною компанією ПЕРН "Пшиязнь" Республіки Польща і ВАТ "Укртранснафта".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас