Експерт: Рішення НБУ підніме ціни на квартири на 15-20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Рішення НБУ підніме ціни на квартири на 15-20%

Нерухомість
1999
Керівник відділу маркетингу і РR будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест" Володимир Германов заявив, що рішення Національного банку України знизити офіційний курс гривні до долара США приведе до підвищення вартості житла як на первинному, так і на вторинному ринку.
"Виходячи із уже озвучених очікувань по наступній ревальвації гривні, можна допустити, що ціни на житло на вторинному ринку України підвищаться на 15-20%, оскільки угоди, в основному, відбувалися в іноземній валюті", - повідомив експерт.
На думку Германова, на первинному ринку ситуації ідентична: покупки відбуваються в гривні, але дуже часто вартість квартир прив'язана до іншої валюти (долара або євро). "У більшості випадків курс, за яким здійснюється угода, дорівнює 5,05 грн. за 1 долар США. При цьому практично повністю виключена можливість того, що забудовники знизять курс відповідно до нового курсу НБУ", - підкреслив він.
"Якщо говорити про те, скільки ж, у переведенні на американську валюту, може втратити покупець, то тут ситуація така: у середньому на 1-кімнатній квартирі від 5 до 8 тис. у.о., на двокімнатній - від 8-10 тис. у.о., на трикімнатній - 10-12 тис. у.о.", - додав експерт.
За словами Германова, ринок нерухомості, зокрема, вторинний, готувався до такого кроку НБУ. "За неофіційною інформацією, з кінця минулого тижня масово зривалися вже підписані договори купівлі-продажу. Тобто продавці переглядають ціни на продавані об'єкти", - розповів експерт.
Національний банк України встановив на 22 травня офіційний курс гривні до долара США на рівні 4,85 грн. за $1. З весни 2005 року Нацбанк утримував офіційний курс гривні на незмінному рівні 5,05 грн. за $1.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас