Експерти: Українській економіці не загрожує системна криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Українській економіці не загрожує системна криза

580
Погіршення низки базових економічних показників, зокрема погіршення ліквідності банківської системи та уповільнення темпів розвитку окремих областей, не є свідченням початку глибокої системної кризи в країні, оскільки дані явища ще не набули системного і незворотного характеру, говориться в прес-релізі рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" (Київ).
Відповідно до прес-релізу, постійний моніторинг кредитоспроможності емітентів та їхніх боргових зобов'язань, що здійснює агентство, свідчить, що загальна питома вага кредитних рейтингів інвестиційного рівня залишається практично незмінною.
За даними агентства, протягом січня-квітня 2008 року було знижено 8 і підвищено 23 кредитні рейтинги.
"Зазначені зміни підтверджують тезу про певне погіршення стану економіки, але не свідчать про глобальні кризові явища", - наведені в прес-релізі слова генерального директора агентства "Кредит-Рейтинг" Станіслава Дубка.
При цьому в прес-релізі відзначається наявність підвищеної загрози для тих підприємств і фінансових установ, стратегія розвитку яких базувалася на залученні значних ресурсів шляхом одержання кредитів та емісії цінних паперів.
На думку експертів "Кредит-Рейтингу", зростання ставок по кредитних ресурсах змушує багатьох інвесторів ініціювати дострокове вилучення коштів з тих фінансових проектів, прибутковість яких на сьогоднішній день нижча від ринкової.
"Ті з емітентів, які в цих умовах змушені йти на підвищення ставок, не будучи готовими або не маючи бажання платити всю суму, зменшують власний грошовий потік. Тому будь-який з можливих варіантів (або сплата оферти, або збільшення процентної ставки) ставить під загрозу реалізацію планів подальшого розвитку емітента і, відповідно, може негативно відобразитися на його надійності", - вважають вони.
За даними "Кредит-Рейтингу", у першому кварталі 2008 року до оферти були пред'явлені облігації на суму близько 1,5 млрд грн, а в другому кварталі 2008 року можливість дострокового викупу передбачена 33 серіями облігацій на загальну суму 1,1 млрд грн, у третьому кварталі - 35 серіями облігацій на загальну суму 0,9 млрд грн.
Експерти звернули увагу на той факт, що рейтинги більшості підприємств, у проспектах яких передбачена дострокова оферта, перебувають у категоріях uaввв (найнижча інвестиційна категорія) - 53%, і uaвв (найвища спекулятивна категорія) - 21%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас