Рукописи засновника сюрреалізму Андре Бретона пішли з молотка за 3,2 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рукописи засновника сюрреалізму Андре Бретона пішли з молотка за 3,2 млн євро

110
За рекордні 3,2 млн євро продані в середу на аукціоні Sotheby's у французькій столиці дев'ять рукописів основоположника сюрреалізму Андре Бретона.
Фахівці спочатку оцінювали лот в 800 тис - 1,2 млн євро, повідомляє The Guardian.
Серед рукописів - знаменитий "Маніфест сюрреалізму" 1924 року - 21 пописана дрібним почерком сторінка. У цьому документі основоположник сюрреалізму формулює принципи одного з найбільших художніх рухів ХХ століття.
Сюрреалізм - це "чистий психічний автоматизм", що має метою виразити, "або усно, або письмово, або іншим способом, реальний розумовий процес", цитує слова Бретона The Guardian.
За повідомленням ІТАР-ТАРС, у лот також входив рукопис "Розчинна риба" - плід придуманого сюрреалістами несвідомого "автоматичного письма" в 1921-1924 роки, а також сім шкільних зошитів із чернетками.
Колекція була придбана французьким поціновувачем мистецтва Жераром Лерітьє, що є засновником приватного музею словесності і рукописів у Парижі. Рукописи походять із родини Сімони Колліне, яка жила в 1890-1980 роки і була першою дружиною Андре Бретона. Після розлучення вона володіла великою картинною галереєю в Парижі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас