ПР: Ревальвація курсу гривні несе ризики для українських експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР: Ревальвація курсу гривні несе ризики для українських експортерів

656
Ревальвація курсу гривні йде в розріз із сучасним світовим досвідом і несе певні ризики для українських експортерів, вважає член комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, голова Нацбанку в опозиційному уряді Сергій Льовочкін (Партія регіонів).
"Неприпустимою є політика штучної (форсованої) ревальвації... В умовах відкритої глобальної конкуренції практично всі країни світу (у цей час - і США) намагаються захищати внутрішній ринок і стимулювати зовнішню конкурентноздатність власного виробництва, його експортний потенціал шляхом здешевлення національної валюти", - цитується С.Льовочкін на веб-сайті Партії регіонів.
Як повідомлялося, НБУ встановив на 22 травня офіційний курс гривні на рівні 4,85 грн/$1, що майже на 4% відрізняється від офіційного курсу (5,05 грн/$1), що втримувався в країні з 21 квітня 2005 року.
На думку С.Льовочкіна, при ухваленні рішення про зміцнення курсу гривні важливо враховувати "катастрофічне збільшення дефіцитності торговельного балансу", а також обсяг наявних кредитів і депозитів в іноземній валюті.
"Відповідні застереження повинні оцінюватися й у контексті інших факторів - зниженні імпортного мита, ліквідації вексельних механізмів зі здійснення митних платежів, зростанні цін на енергоносії та транспортні тарифи та інших згубних для конкурентноздатності вітчизняного виробництва... Порушується святая святих ринкової економіки: захист інтересів вітчизняного товаровиробника", - вважає С.Льовочкін.
"Сьогодні актуально - перехід до політики інфляційного таргетування і пророблення на цій основі збалансованої (розрахованої на коротку і довгострокову перспективу) антиінфляційної політики, яка б системно поєднувала в собі фінансові, грошові і валюторегулюючі механізми", - резюмує він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас