Експерт: Долар в найближчі тижні може знизитися ще на 20-30 копійок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Долар в найближчі тижні може знизитися ще на 20-30 копійок

Валюта
5411
З початком фінальної декади весни керівництво Національного банку України все наполегливіше стало привселюдно заявляти про майбутнє зміцнення гривні відносно американського долара.
21 травня Нацбанк, незважаючи на високі ризики пов'язані з нестабільністю загальносвітової фінансової системи, очікуваними втратами в експортно-імпортних операціях українських товаровиробників, зростанням невдоволення серед населення та експортно-орієнтованих галузей, і потенційними загрозами одержати під кінець року зниження темпів розвитку національного ВВП, вирішив піти на лібералізацію валютного курсоутворення.
За рішенням Правління НБУ офіційний курс американського долара відносно гривні був "приведений у відповідність із реаліями ринку" і знижений відразу на 20 копійок або 4% до 4,85 грн. за 1 долар.
Проте, на міжбанку американська валюта до теперішнього часу вже подешевшала на 10%, і якщо Нацбанк надалі також буде займати пасивно-вичікувальну позицію, через гостру нестачу у фінансових установ гривні, у тому числі і для проведення обов'язкових платежів, американський долар знизиться в найближчі тижні ще на 20-30 копійок.
Про це сказав генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква у своєму ексклюзивному коментарі інтернет-газеті "Сейчас".
Можливо, у сьогоднішніх нестабільних фінансово-економічних умовах, як в Україні, так й у світі і високій інфляції в нас у країні, дійсно мало сенс іти на лібералізацію курсу, вважає експерт. "Однак дані дії повинні були робитися поступово і стати тільки частиною програми антиінфляційних заходів, що також повинна припускати процедури стимулювання внутрішнього товаровиробника, повну відмову від популістського нецільового або надпланового фінансування невиробничої сфери та активний розвиток внутрішнього інвестиційного, фондового і виробничого ринків.
Під час відсутності нормального інвестиційного та фондового ринку грошові ресурси громадян України йдуть винятково на споживання, тим самим, додатково підстьобуючи зростання цін і розкручуючи інфляцію", - говорить Морква.
У свою чергу адміністративний тиск на виробника і дефіцит фінансових та інвестиційних ресурсів в умовах вступу України у СОТ і спрощених процедур доступу на внутрішній товарний ринок імпортної продукції зробить наших виробників неконкурентними. Як результат уже до осені Україна може одержати зворотну тенденцію - національна валюта почне девальвувати відносно світових валют і того ж американського долара, а в національній економіці буде спостерігатися спад.
При цьому український державний бюджет, відчуваючи гострий дефіцит, буде поповнюватися не стільки за рахунок податкових відрахувань українських товаровиробників, скільки за рахунок зовнішніх державних запозичень, розраховуватися по яких Україна буде десятиліттями.
Про те, наскільки піднялися процентні ставки по кредитах з початку року, чому шокова валютно-грошова терапія за прикладом 2005-го не допоможе в нинішніх умовах, а також про те, коли варто очікувати зниження кредитних ставок, читайте в матеріалі інтернет-газети "Сейчас" "Подорожчання по автокредитах: це ще не кінець"
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас