Високі ціни на нафту можуть вдарити по економіці Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високі ціни на нафту можуть вдарити по економіці Німеччини

135
Німецькі підприємства забезпечені замовленнями на рік уперед, однак економісти налаштовані песимістично. Рекордні ціни на нафту небезпечні непередбаченим зростанням виробничих витрат і падінням споживчої активності.
Безпрецедентні темпи зростання цін на нафту можуть привести до непередбачених наслідків для економіки Німеччини. Як повідомив Berliner Zeitung експерт з кон'юнктури Союзу німецьких промисловців (BDI) Матіас Кремер (Matthias Krämer), німецьким підприємствам стає усе складніше працювати в умовах високого курсу євро, кон'юнктури, що погіршується, в США і зростаючих цін на "чорне золото".
Останній фактор придушує і споживчу активність усередині країни. 21 травня вартість дизельного палива на бензозаправках Німеччини вперше зрівнялася з відпускною ціною на високооктановий бензин. У середньому літр дизеля або бензину обходився німецьким автомобілістам в 1 євро 52 цента.
Тим часом нафта продовжує дорожчати. Вранці у четвер на біржах Азії ціна одного бареля вперше перевищила позначку 135 доларів США. Це приблизно у два рази більше, ніж рік тому, і в п'ять разів більше, ніж в 2002 році.
Експерти пояснюють зростання, що не припиняється, цін на "чорне золото" збільшенням попиту, що спричинив страх дефіциту. Так, міністерство енергетики США повідомило в середу, що за минулий тиждень обсяг резервів сирої нафти скоротився на 5,4 мільйони барелів.
Віце-голова фракції "зелених" у німецькому бундестазі Бербель Хен (Bärbel Höhn) звинувачує в подорожчанні нафти спекулянтів. У бесіді з газетою Bild вона заявила, що як мінімум третина нинішньої ціни на нафту - це результат штучного завищення попиту, спровокованого спекулянтами.
Тим часом, Федеральна резервна система США, за даними видавництва Spiegel Online, знизила прогноз економічного зростання. Відповідно до нових оцінок, в 2008 році зростання ВВП США складе від 0,3 до 1,2 відсотки. Попередній прогноз був оптимістичнішим: від 1,3 до 2 відсотків.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас