Зерно відпустили за моря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно відпустили за моря

Аграрний ринок
325
Після багатомісячних обіцянок уряд зняв заборону на експорт зернових, зробивши це в найменш сприятливий для міжнародної торгівлі момент.
Однак навіть при максимально активному експорті трейдери не встигнуть вивезти запаси до кінця маркетингового року, а правила роботи в новому сезоні поки залишаються невизначеними.
Кабінет міністрів скасував квоти на експорт зернових культур. Постанова набуває чинності з дня опублікування і повинна бути надрукована вже сьогодні. Зняттю обмежень передували погрози президента призупинити дію постанов уряду про обмеження експорту зерна і соняшникової олії і вимога глави держави скасувати їх добровільно.
Проте в уряді стверджують, що мотивом скасування квотування стали сприятливі баланси врожаю. "Ми, вивчивши всі складові, прийняли рішення, що повинні зняти всі обмеження експорту зерна з території України, тому що ми очікуємо досить гарний урожай, - сказала Юлія Тимошенко. - Ми порахували баланс, і нам досить зерна, щоб експортувати його і забезпечити внутрішню потребу".
Лібералізувавши експорт зерна, уряд залишив без змін невиїзний статус соняшникової олії, хоча це питання повинно було розглядатися в комплексі із зерновим. За словами міністра фінансів Віктора Пинзеника, питання соняшникової олії було відкладено для "подальшого доопрацювання". На думку учасників ринку, ця відстрочка може обернутися зупинкою ще декількох маслопереробників. "Я прошу уряд, кричу - скасуйте квотування! 12 заводів зупинилися, на черзі ще кілька підприємств. Але нас ніхто не чує", - обурюється генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.
Однак і для учасників зернового ринку, незважаючи на зняття обмежень, ситуація залишається складною - поточний період для міжнародної торгівлі є несприятливим. Ціни на світових ринках значно знизилися (зокрема, як реакція на високі врожаї в багатьох країнах). Так, стосовно лютневого рекорду вартість пшениці знизилася на 30%. Крім того, торговці зазнають збитків через зниження курсу долара з 5,05 до 4,8 грн. за $1. Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко оцінив втрати від курсової різниці в 1 млрд. грн. "Тонна зерна вартістю $300 за курсом 5,05 буде коштувати 1515 грн., а за курсом 4,8 -1440 грн. На 75 грн. менше! Якщо помножити на 14 млн. т експортованого зерна - це мільярд гривень", - підрахував він. Проте експерти припускають, що трейдери постараються мінімізувати ці втрати, підвищивши відпускні ціни. "Втрати від коливання курсу закладуть у ціну партій зерна", - говорить аналітик аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Андрій Товстоп’ят.
За різними оцінками, надлишок зернових на внутрішньому ринку становить 4-7 млн. т. Навіть при необмеженому експорті вивезти їх до кінця маркетингового року неможливо. За даними Мінагрополітики, максимальна швидкість експорту становить 1,2 млн. т зерна на місяць, а до 1 липня 2008 р. експорт може скласти 2,3 млн т. Таким чином, скасування квот важливе вже як перспектива для роботи в наступному маркетинговому році. "Ми прогнозуємо, що з урахуванням перехідних запасів експорт зернових у наступному маркетинговому році складе 15 млн. т (з них близько 13,5 млн. т - зерно нового врожаю)", - говорить Андрій Товстоп’ят.
У той же час питання, у якому режимі буде експортуватися зерно в майбутньому сезоні, залишається поки відкритим. Хоча Міністерство аграрної політики заявляє, що не бачить необхідності у введенні обмежень міжнародної торгівлі, за даними учасників ринку, чиновники розглядають можливість введення мит на експорт зернових у наступному маркетинговому році. "Крім стримуючого ефекту, цей захід, зокрема, допоможе наповнити бюджет", - сказав один із трейдерів. Проте експерти сумніваються в тому, що введення таких обмежень буде можливим, з огляду на статус України - члена СОТ. "Ми вступили у СОТ, так що ввести обмеження буде або дуже складно, або взагалі неможливо", - говорить Андрій Товстоп’ят.
Кабмін 23 квітня збільшив квоти на експорт пшениці до 1200 тис. т, ячменя - до 900 тис. т, продовживши квотування експорту зерна до 1 липня 2008 р.
За даними Мінагрополітики, на 20 травня було експортовано 1,7 млн. т зерна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас