Долар опускає голову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар опускає голову

Валюта
7273
Після заяв керівників Нацбанку про незворотне зміцнення офіційного курсу гривні, на готівковому ринку курс долара опустився до рівня 4,5-4,55 грн. А після того, як офіційний курс гривні таки був зміцнений, фінансисти очікують подальшого зміцнення готівкової гривні, а банкіри чекають нової хвилі конвертації валютних депозитів у гривневі.
Уже сьогодні обмінні пункти будуть пропонувати населенню здати зелений не дорожче 4,5 грн., а приймати євро обмінники стануть приблизно по 7,2 грн. І на цьому зміцнення курсу готівкової гривні не зупиниться. За даними джерела в Національному банку, на останньому засіданні робочої групи Ради НБУ один з топ-менеджерів центробанку вимовив наступну фразу: "Міжбанківський ринок намацав курс 4,8 грн./$1. Нехай продовжує мацати далі".
Це означає, що євро і долар на безготівковому і готівковому ринку продовжить просідати. По-перше, не маючи уявлення про наміри НБУ (адже офіційний курс продовжує бути вищим від ринкового) і зазнаючи труднощів із прогнозуванням ситуації на ринку, банки змушені занижувати готівковий курс, щоб мати можливість продавати готівковий долар на міжбанку.
По-друге, пропозиція валюти на самому міжбанку також збільшується. Через зниження ліквідності фінансової системи і жорстку митну і фіскальну політики уряду експортери і банки змушені продавати валюту. Перші - для того, щоб поповнювати дефіцит оборотних коштів і платити податки. Другі - для виконання нормативів і продовження кредитування.
"Курс долара на ринку буде опускатися нескінченно, поки НБУ не позначить свою позицію", - говорить радник міністра економіки Сергій Яременко. Робити це НБУ не резон, тому що інфляція погрожує перерости в розряд гіпер, а придушити її чимсь іншим, ніж дешевим імпортом, уряд не зуміє. Протягом двох-трьох тижнів готівковий курс може досягти рівня 4,4-4,5 грн/$1.
"Якщо Нацбанк продемонструє змінену політику курсоутворення і всі учасників ринку зрозуміють, що офіційний курс - це курс міжбанківський, тоді готівковий ринок одержить новий імпульс до зміцнення, і до кінця року можливе зміцнення до 3,8-4,1 грн./$1", - стверджує директор казначейства Укргазбанку (Київ) Андрій Пономарьов.
У результаті банкіри вже чекають чергової хвилі конвертації доларових депозитів у гривневі на хвилі паніки населення. У результаті цього процесу продовжиться зниження доларизації економіки і банківських пасивів. "При цьому необхідно розуміти, що попит на доларові кредити росте разом зі зростанням інфляції (і цін на гривневі кредити). Тому банки будуть змушені проводити подальше підвищення ставок по валютних депозитах", -резюмує перший заступник голови правління "НРБ Банку" Владислав Кравець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас