Мінприроди не погоджується з протестом ГПУ щодо Vanco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінприроди не погоджується з протестом ГПУ щодо Vanco

Енергетика
205
Мінприроди не погоджується з аргументацією Генпрокуратури, викладеної в її протесті щодо рішення про відкликання ліцензії компанії Vanco на Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря.
Про це повідомив напередодні міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Филипчук.
За словами міністра, ГПУ заявила, що рішення міністерства ухвалене без попереднього вивчення. Проте, ще 15 квітня Мінприроди звернулося в ГПУ з листом, в якому аргументувало необхідність скасування ліцензії, сказав він. "Пройшло 10 днів, відповіді не було, тому 25 квітня я підписав наказ", - пояснив Філіпчук.
Міністр відзначив, що міністерство додатково вивчить протест ГПУ і відреагує на нього у відведені 10 днів. У цей період дія наказу Мінприроди зупиняється. Відзначимо, Генеральна прокуратура винесла протест на дії Міністерства охорони навколишнього природного середовища України щодо наказу про анулювання спеціального дозволу на користування надрами континентального шельфу Чорного моря компанії Vanco.
Відзначимо, напередодні Кабінет міністрів в односторонньому порядку розірвав угоду з компанією Vanco International. "Президент підтримує корупційні схеми", - сказав перший віце-прем'єр Олександр Турчинов і додав, що Конституція дозволяє кожному не виконувати злочинні рішення, і тому уряд не виконуватиме рішення про відновлення ліцензії Vanco, не дивлячись на те, що на рішення Кабміну про скасування ліцензії Генпрокуратура подала до суду.
Турчинов висловив надію, що Vanco International поставиться з розумінням до такого рішення уряду, оскільки вона за даною схемою є тільки посередником. Він також повідомив, що ресурси Прикерченської ділянки Чорноморського шельфу будуть повернені у власність держави.
Як повідомило РБК-Україна джерело в Кабміні, уряд прийняв постанову про односторонній вихід з СРП Vanco International, в якій доручено ряду міністерств провести переговори з Vanco International. Крім того в документі міститься пункт, що скасовує попередні розпорядження Кабміну, - про визначення переможця тендеру по Прикерченській ділянці Чорноморського шельфу. Відповідний проект вищезгаданої постанови Кабміну був внесений на розгляд уряду віце-прем'єром з питань гуманітарної політики Іваном Васюником.
Сам І.Васюник не підтримав позицію Секретаріату президента щодо відносин з Vanco International.
В той же час, народний депутат від НУ-НС Роман Зварич заявив, що має намір ініціювати створення тимчасової слідчої комісії (ВСК) для розслідування проведення конкурсу на розвідку і розробку Прикерченської ділянки Чорноморського шельфу, переможцем якого стала компанія Vanco International. За його словами, НУ-НС підтримує аналогічну ініціативу БЮТ. При цьому Р.Зварич відзначив, що це питання ще не обговорювалося на засіданні фракції.
Нагадаємо, 16 травня РНБО ухвалила рішення, яким Кабміну доручалося відновити дію ліцензії Vanco. Vanco виграла тендер на право розвідки і розробки Прикерченської ділянки чорноморського шельфу в 2005 р. 28 вересня 2007 р. компанією було підписано угоду про розділ продукції з урядом України.
25 квітня ц.р. Міністерство охорони навколишнього середовища анулювало раніше видану ліцензію на геологічне вивчення, зокрема дослідницько-промислову розробку родовищ з подальшим видобутком нафти і газу на Прикерченській ділянці надр континентального шельфу Чорного моря, виключно морської економічної зони України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас