ПФТС позбувається від доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС позбувається від доларів

Фондовий ринок
1865
Учора торговельна рада ПФТС заборонила проводити на біржі розрахунки в доларах, зберігши котирування лише в гривні. Таке рішення біржа прийняла, щоб не дозволити торговцям маніпулювати на різниці між офіційним курсом НБУ і міжбанківським. Експерти говорять, що перехід на торгівлю в гривні невигідний нерезидентам. Однак, на їхню думку, він підвищить ліквідність ринку.
Як стало відомо, увечері 20 травня ПФТС направила членам торговельної ради фондової біржі пропозицію заборонити виставляння котирувань на акції українських компаній у валюті (долар США). Це необхідно для того, щоб зрівняти умови роботи для торговців, що мають валютну ліцензію, і тих, у яких такої ліцензії немає. "Торговельний комітет прийняв рішення щодо тимчасового припинення виставляння учасниками котирувань зі значенням розрахунків J і F (умови розрахунків у валюті). Рішення вступить у дію після затвердження радою ПФТС завтра", - повідомили в прес-службі біржі.
Заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв вважає, що проблема з валютними котируваннями викликана великим розривом між офіційним курсом НБУ і ринковим на міжбанківському ринку. "Сьогодні торги проходили за старими правилами. Ринок нестабільний, і люди просто маніпулюють доларовими цінами по багатьох позиціях", - говорить він. Трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський відзначає, що валютні котирування становлять 10% від їх загальної кількості.
Заводовський пояснив схему, що використовували торговці. Вони виставляли котирування на покупку в доларах США в перерахунку за офіційним курсом - 5,05 грн/$; а на продаж котирування ставили в гривні, але по трохи більш високій ціні. При цьому для покупки акцій торговець міг придбати долари на міжбанку значно дешевше, наприклад по 4,65 грн/$, а тому після продажу акцій за гривню крім різниці між курсом покупки і продажу одержував також курсову валютну маржу - близько 8%. Це стало основною причиною звуження спредів покупки/продажу, і тому було піднято питання про повний перехід на гривню, повідомив трейдер.
За словами начальника відділу торговельних операцій і продажів ІГ "Альтера Фінанс" Анатолія Кашкіна, в основному на ПФТС кращі котирування виставляються саме в доларах, а тому торговці, що не мають валютних ліцензій, змушені були купувати акції дорожче. Це знижувало ліквідність ринку, адже без валютної ліцензії торговець не міг зробити акцент на краще котирування.
Учасники ринку підтримують перехід на гривневі розрахунки, що підвищить ліквідність ринку і його волатильність. "Через коливання курсу вона трохи знизилася, тому що клієнти бачать ціну в гривнях за неправильним курсом і не хочуть продавати",- сказав Михайло Заводовський.
Начальник брокерського відділу ІК "Проспект Інвестментс" Сергій Філоненко розповів, що їхня компанія все-таки проголосувала проти. "Перед початком торговельної сесії ПФТС повинна вивішувати на сайті курс, за яким торговці повинні рахувати котирування. Нерезидентам гривневі розрахунки будуть незручні, тому що ми одержуємо гроші в гривнях, а клієнт забирає долари, і в нього з'являються валютні ризики", - пояснив він. "В Dragon Capital 80% клієнтів нерезиденти, але ми проголосували за. Я виступаю за те, щоб усе торгувалося в гривні, а якщо є бажання торгувати у валюті, нехай торговець індивідуально домовляється з контрагентом", - говорить Денис Мацуєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас