В Англії формуються "іпотечні бульбашки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Англії формуються "іпотечні бульбашки"

Нерухомість
412
Ціни на житло в Англії ростуть, хоча експерти поки не бачать об'єктивних причин для цього. Деякі гравці ринку останнім часом припускають, що на ринку Британії почали утворюватися "іпотечні бульбашки".
Економічний збиток може торкнутися багатьох сфер від невиправданого ажіотажу на покупку житла. Цього разу, існує кілька причин для занепокоєння із приводу тривалості та розміру коректування цін на житло.
Більшою мірою, ніж раніше, падінню цін передував неординарний період інфляції цін на житло. Аналогічно доходам населення, ціни на житло безглуздо високі. Примітне зростання цін на житло було спровоковано все більшою доступністю одержання кредиту. Незважаючи на недавні ін'єкції ліквідності Банком Англії в банківську систему, кредитна повінь перетворилася в справжню посуху.
Навіть якщо ціни на житло впадуть, шанси того, що нові покупці зможуть наблизитися хоча б до перших щаблів сходів нерухомості дуже низькі. Банки зажадають більшої застави, що, у свою чергу, вимагатиме від покупців пропозиції більших заощаджень. На це знадобиться час. Зі збільшенням втрати людьми робочих місць, число випадків передачі банкам майна зросте.
Банки не будуть зацікавлені втримувати це майно. Розпродажі за зниженими цінами ще більше знизять ціни на житло. Полягає в тому, що під час буму багато з людей, особливо літні, продадуть свою нерухомість, забезпечивши себе привабливою не оподатковуваною податком премією до пенсії. Оскільки така форма "автоматичного нагромадження" себе не виправдала, бажання людей купувати нерухомість вгасає (основна проблема полягає в тому, що бебі-бумери прагнуть продати свої будинки наступному поколінню, що, за визначенням, не таке численне).
Заяви, що говорять, що вартість житла може тільки рости, і, таким чином, інвестиції в нерухомість завжди безпечні, є помилковими і небезпечними. Існує багато причин, з яких згодом житло дорожчає. Однією з найважливіших є відповідна оцінка ризику, зокрема, оцінка розміру позики. Під час утворення бульбашок на ринку житла люди занадто легко забувають про ризик і беруть кредити на надмірно великі суми. У результаті, житло далеко відходить від своєї "справедливої вартості", що веде до необхідності болючого коректування.
Треба сказати, що така ситуація була в США наприкінці літа 2007 року, коли ринок іпотеки в Америці обвалився. Після цього збитків зазнали багато відомих компаній, тепер схожа ситуація починає утворюватися у Великобританії та інших європейських країнах. Ціна на житло у Великобританії постійно росте, хоча експерти говорять, що об'єктивних причин для цього нема, і в іпотечній сфері починає формуватися нова кредитна криза.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас