"Татнафта" хоче відсудити в України мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Татнафта" хоче відсудити в України мільярд

Енергетика
302
ВАТ "Татнафта" 21 травня направило владі України вимогу відшкодувати збиток за порушення своїх прав як акціонера ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ). Позов направлений офіційним органам України, які представляють державу, як відповідача в цій суперечці, на суму більше $1 млрд., заявили в "Татнафті".
За словами представника Агентства нафтової інформації (АНІ), судовий процес буде здійснюватися не в Росії і не в Україні, а, швидше за все, в одній з європейських держав.
"Сам факт початку цього арбітражного процесу говорить про те, що надії "Татнафти" на вирішення проблеми акціонерів "Укртатнафти" шляхом домовленостей не виправдалися. Хоча ми довго чекали, що нам підуть назустріч", - відзначив співрозмовник.
Він також уточнив, що сума позову складалася з декількох факторів. "Ми враховуємо наші втрати через неможливість керування підприємством. Крім того, сюди входить сума, що сьогоднішнє керівництво заводу не виплатило "Татнафті", привласнивши нашу нафту на суму порядку $500 млн. Також у суму входить низка податкових виплат, які "Татнафта" здійснила після втрати керування "Укрататнафтою", - сказав він.
Раніше "Татнафта" та інші акціонери ЗАТ "Укртатнафта", чиї права були порушені в результаті зміни керівництва заводу, планували направити офіційні повідомлення на адресу влади України про початок процедури, що передує подачі позову в міжнародний суд.
Для проведення об'єктивної правової оцінки сформованої в АТ Укртатнафта ситуації, Татнафта залучила міжнародну юридичну компанію Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton (США).
У жовтні Павло Овчаренко, що очолював Укртатнафту в 2003-2004 роках, за рішенням Сумського апеляційного суду про його відновлення на посаді приступив до керівництва підприємством, тоді як відсторонений керівник Сергій Глушко заявив про силове захоплення НПЗ. У зв'язку із цим Татнафта, що була основним постачальником сировини на завод, припинила поставки нафти на НПЗ.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас