Вступив у силу новий закон про Кабінет міністрів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступив у силу новий закон про Кабінет міністрів України

Казна та Політика
1270
Новий закон про Кабінет міністрів України опублікований у середу в офіційних виданнях уряду та парламенту - "Урядовий кур'єр" і "Голос України".
Таким чином, цей закон набув чинності.
Як повідомлялося, парламент 16 травня прийняв президентський закон про Кабінет міністрів з низкою поправок. Цим документом визнається недійсним закон про Кабінет міністрів, прийнятий 21 грудня 2006 року.
Президент підписав цей закон 17 травня.
Новий закон покликаний удосконалити порядок формування Кабінету міністрів. Зокрема, у випадку порушення вимог Конституції і цього закону, про внесення пропозицій по кандидатурі на посаду прем'єр-міністра, а також у випадку невідповідності запропонованої кандидатури вимогам до члена уряду, передбаченим цим законом, президент України інформує Верховну Раду України про неможливість внесення подання щодо запропонованої кандидатури.
Крім того, закон передбачає норму про те, що міністри оборони та іноземних справ призначаються на посади Верховною Радою винятково за поданням президента України. Разом з тим, подання прем'єр-міністра про звільнення міністрів закордонних справ та оборони вноситься за згодою із президентом України.
Законом про Кабмін передбачено, що затвердження програми діяльності уряду Верховною Радою здійснюється одночасно із призначенням прем'єр-міністра. При цьому програма діяльності уряду повинна базуватися на погоджених політичних позиціях і програмних завданнях коаліції депутатський фракцій у парламенті.
Крім того, закон визначає призначення перших заступників і заступників міністрів за поданням глави відомства, а не прем'єр-міністра.
Закон також передбачає координацію міністрами діяльності всіх центральних органів виконавчої влади, керівники яких не входять до складу Кабміну. Відповідно до документа, питання діяльності таких органів представляють в уряді міністри, вони ж вносять у Кабмін подання на призначення перших заступників і заступників керівників координованих ними центральних органів виконавчої влади. При цьому кількість заступників міністрів обмежується до одного першого заступника і чотирьох заступників.
Крім того, закон впроваджує в практику координацію діяльності членів Кабміну, керівників інших центральних органів виконавчої влади винятково Кабінетом міністрів як колегіальним органом. Із закону вилучається норма колишнього закону про Кабінет міністрів, що передбачає право прем'єр-міністра координувати роботу міністерств, направляти, координувати і контролювати діяльність інших центральних органів виконавчої влади, які належать до його сфери діяльності.
Даним законом впроваджується механізм урегулювання питань, що виникають у зв'язку з відмовою голови місцевої державної адміністрації погодити кандидатуру для призначення на посаду керівника територіального органу міністерства. У випадку такої відмови це питання стане предметом розгляду Кабміну.
Крім того, закон урегулює питання взаємодії Кабміну із президентом, а також з Радою національної безпеки та оборони. Закон закріплює положення щодо забезпечення Кабінетом міністрів виконання рішень РНБО, уведених у дію указом президента.
Законом ліквідуються норми колишнього закону про Кабмін про неможливість включення членів Кабміну, керівників інших органів виконавчої влади до складу створюваних президентом України допоміжних органів, служб. При цьому передбачається, що їхня участь у таких органах буде на громадських началах
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас