Донецька міськрада сама впоралася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецька міськрада сама впоралася

307
Учора депутати Донецької міськради вирішили доручити місцевому управлінню освіти не допускати планового збільшення числа шкіл, класів і дитячих дошкільних установ з українською мовою навчання.
За це проголосували 55 депутатів з 58, що були присутні у сесійній залі. Представники націоналістичних організацій вважають це рішення "шовіністичним".
Депутати Донецької міської ради вчора доручили міському управлінню освіти ввести низку обмежень, направлених на "задоволення потреб населення Донецька в одержанні освіти рідною мовою". Зокрема, посилаючись на закони "Про місцеве самоврядування в Україні" і "Про загальну середню освіту", депутати просять не допускати планового збільшення числа учнів, що навчаються в донецьких школах українською мовою, і кількості дитячих дошкільних установ із групами, навчання в яких ведеться українською мовою, а також розширення в місті мережі українських шкіл і класів. За відповідне рішення проголосували 55 депутатів з 58, що були присутніми у сесійній залі.
За інформацією, отриманою в міськраді, у Донецьку нараховується 169 загальноосвітніх середніх навчальних закладів, з яких 34 - з українською мовою навчання. Ця цифра залишається незмінною з 2006 року. Цього року міське управління освіти планує довести кількість українських класів до 678, навчатися в них буде 15 863 учнів. Для порівняння: в 2006 році таких класів у донецьких школах було 638 з 14 671 учнем.
"Для нас рішення депутатів Донецької міськради не є чимсь екстраординарним. Це звичайна практика донецької імперської шовіністичної влади, починаючи з 1989 року, коли був прийнятий чинний і сьогодні закон "Про мови в УРСР", - заявив заступник голови обласної організації товариства "Просвіта" Марія Олійник.
За її словами, до цього в місті не було жодної школи з українською мовою навчання, а в 1980-х роках половина дітей взагалі була звільнена від її вивчення, а іншій половині вона викладалася як іноземна. "Відкриття кожної україномовної школи в Донецьку - це боротьба на два-три роки. Так місцева влада завжди ставилася до цього, а сьогоднішнім рішенням вона тільки оприлюднила свої шовіністичні принципи", - відзначила Олійник.
Політолог Вадим Карасьов убачає в рішенні Донецької міськради "тіньовий слід Москви". На його думку, "захищати російськомовне населення потрібно не заборонами і квотами, а формуванням конкурентної пропозиції - піднімати рівень освіти в російськомовних школах".
Ще більш радикально висловився із приводу рішення донецьких депутатів керівник київської організації УНА-УНСО Ігор Мазур: "У нас зараз президент дуже демократичний, але після нього може прийти людина з більш націоналістичними поглядами. Отоді ініціатори цього рішення згадають про сонце в клітинку і друзів у смужку".
Лідер громадської організації "Интердвижение Донбасу" Сергій Чепик рішення депутатів міськради вважає правильним, хоча й визнає, що виконати його на практиці буде важко, оскільки "сьогодні діє державна програма українізації освіти". "Чиновникам необхідно реально виконувати закон "Про мови", відповідно до якого самі батьки вибирають мову навчання своїх дітей у школах і дитячих садах, - відзначив Чепик. - А якщо вже говорити про справедливість, то настав час повернути російські школи і дитячі садки в Івано-Франківськ, Тернопіль і Львів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас