Гривня показала великий крен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня показала великий крен

Валюта
9703
Вартість долара США на міжбанківському валютному ринку вчора впала до 4,5 грн/$, а гривневих кредитів овернайт підскочила до 15/30%.
Це підтверджує збереження на ринку дефіциту гривні, що Нацбанк два дні підряд намагався ліквідувати рекордними обсягами кредитів.
Банкіри відзначають штучну паніку на ринку, адже зміцнення гривні супроводжується її знецінюванням внаслідок інфляції.
Тому ситуацію можуть урятувати тільки інтервенції НБУ.
Учора міжбанківський валютний ринок відкрився котируваннями долара США на рівні 4,6/4,69 грн/$, але вже до 11.00 вони досягли найнижчої межі - 4,5/4,7 грн/$, повідомила інформаційно-дилінгова система UkrDealing.com. На момент закриття торгів котирування повернулися до 4,6/4,7 грн/$. При цьому вартість кредитів овернайт виросла до 15/30% з 15/25% напередодні і перевищила вартість місячних кредитів - 15/25%.
Долар продовжив стрімке знецінювання і на готівковому ринку, досягши середньої ціни покупки/продажу - 4,6/4,72 грн/$. Падав і євро - на міжбанку його купували по 7,01 грн/євро, тоді як офіційний курс становив 7,86 грн.
Падіння долара викликали заяви про ревальвацію гривні і недостатні заходи Нацбанку з підтримки ліквідності банківської системи, упевнені чиновники. "Зараз колосальна проблема в банківської системи. У політиці Нацбанку повинні відбутися суттєві зміни, він повинен підтримувати банківську систему шляхом або викупу валюти, або більш активного рефінансування, - заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак. - Залишати банки наодинці із проблемами ліквідності зараз ніяк не можна".
Але в Нацбанку говорять, що роблять все можливе для поліпшення ситуації на ринку. У дефіциті гривні на ринку вони винять бюджетну політику: доходи бюджету, отримані понад план, залишаються в Держказначействі, що знижує гривневу ліквідність. "Ми не знаємо, коли з рахунків казначейства підуть гроші, і тому самі підтримуємо ліквідність банків", - сказав один зі членів правління НБУ. До ранку 20 травня на рахунках банків перебувало 13,828 млрд грн, а в понеділок у банківській системі була мінімальна з початку року сума - 13,138 млрд грн.
При цьому Нацбанк видав у понеділок рекордну суму кредитів овернайт - на 1,94 млрд грн. "Я не можу назвати точну цифру, але 20 травня ми також дуже активно кредитували. Крім того, ми викуповуємо валюту", - відзначило джерело в казначействі НБУ, відмовившись назвати види валют, які викуповує регулятор. Після прийняття в лютому нових нормативів резервування банкіри оцінювали достатню суму на кореспондентських рахунках в 16-18 млрд грн, а вчора без урахування рефінансування в банків було 11,888 млрд грн.
Банкіри визнають, що погіршення кризи ліквідності змушує банки в паніці позбуватися від валюти. "Раніше гривня була недооцінена і зараз відіграє позиції. Але якщо буде тривати така ситуація, курс буде падати", - вважає директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.
Він додає, що реальна вартість гривні все-таки вища від ринкової. Потенціал ревальвації зберігається, але реалізація його не може відбуватися в нинішніх обставинах. "Гривня зараз ревальвує всупереч накопиченій інфляції, - говорить Інденбаум. - При таких темпах інфляції гривня повинна була почати падати відносно інших валют, тому що її купівельна спроможність знижується. Можливо, вона повинна була девальвувати на 6%". З урахуванням котирувань 20 травня з початку року гривня на міжбанку ревальвувала вже на 10,89%.
На думку експертів, в очікуванні оголошення правлінням НБУ нового офіційного курсу гривні міжбанк до кінця тижня може опуститися нижче 4,5 грн/$. "Хоча від оголошення офіційного курсу вже нічого не залежить, - констатує голова правління Індекс-банку Ігор Францкевич. - Ринок заспокоїться, якщо Нацбанк почне викуповувати долари".
Джерело в казначействі НБУ не заперечує, що з п'ятниці регулятор може почати купувати американську валюту за новим курсом. "Якщо ринок перевищить мислимі межі, то нам доведеться виходити і "відкочувати" його, - сказав він. - Хоча, звичайно, початок інтервенцій залежить від рішення правління". "Ринок чекає якихось конкретних дій Нацбанку, інакше панічні настрої можуть захлиснути його", - резюмує директор казначейства банку НРБ Дмитро Золотько. Ліквідація дефіциту гривні буде означати посилення монетарного тиску на інфляцію - Нацбанк буде змушений провести емісію гривні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас