Експерт: Нова рейдерська війна в Росії може закінчитися революцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нова рейдерська війна в Росії може закінчитися революцією

314
Автори доповіді про проблеми рейдерства в Росії вважають, що якщо істотно не скоротити це явище, країну чекають найбільш негативні наслідки.
"Здача-роздача (власності), на жаль, це національна російська риса. Але якщо процес здачі-роздачі буде тривати, то країна буде перебувати в стані постійного хаосу... Якщо ми почнемо ще одну рейдерську війну, то це може завершитися революцією", - заявив у вівторок на прес-конференції в центральному офісі "Інтерфаксу" президент "Центру політичних технологій (ЦПТ)" Ігор Бунін.
Зокрема, у доповіді, підготовленій його Центром, узагальнені інтерв'ю з низкою адвокатів, депутатів, журналістів, інших експертів, які займаються проблемою рейдерства.
За його словами, "рейдерство - це корупція, недосконалість законодавчої бази", і зараз "радше великим рейдерством займаються держчиновники і середній бізнес - ті, які не встигли до початкового розподілу пирога".
У свою чергу віце-президент ЦПТ Олексій Макаркін додав: "Помилково вважати, що все можна вирішити гарними законами - потрібна оптимізація правозастосовної практики".
Пославшись на оцінки експертів, учасники прес-конференції відзначили, що в Росії за рік відбувається до тисячі і більше рейдерських захоплень, у той час як обвинувальних вироків за рейдерство виноситься не більше 100".
У числі найбільш згаданих експертами прикладів рейдерства автори доповіді назвали НК "ЮКОС" (РТС: YUKO), компанії "Іст Лайн", "Арбат Престиж", "Ельдорадо" і "Тольяттіазот".
При цьому, за словами О.Макаркіна, ситуація навколо "Тольяттіазота" це яскравий приклад, коли "для рейдерства використовується комплексний спосіб". "Тут і спроба перегляду підсумків приватизації, і податкові претензії, і арешт акцій", - пояснив О.Макаркін.
Говорячи про можливості скорочення рейдерства, автори доповіді підкреслили, що "якщо у влади немає бажання боротися з рейдерством, тоді все інше даремно".
При цьому вони з оптимізмом сприймають останні заяви президента Дмитра Медведєва про необхідність боротьби з корупцією, як однією з основ рейдерства, і створення Ради з боротьби з корупцією, що він сам очолив.
На думку, І.Буніна для дій на цьому напрямку "соціальна опора Медведєва у вузькому сенсі - це адвокати, які не корумповані, не криміналізовані. Крім того, є невелика група урядовців-технократів, які думають про майбутнє країни".
"Крім того, у суспільства є внутрішнє відчуття, що ми дійшли до межі, що якщо зробимо ще крок - ми вже в проваллі. Це головний стимул для можливої соціальної опори", - сказав І.Бунін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас